Ο πόλεμος του γάλακτος

Μελέτες συμπεραίνουν, επιστήμονες διαφωνούν και ο πόλεμος ανάμεσα στο συμβατικό και το βιολογικό γάλα φαίνεται πως μόλις άρχισε.

Στα ήδη ταραγμένα νερά που έχει προκαλέσει πρόσφατη διεθνής συζήτηση για το κατά πόσο η κατανάλωση οργανικών προϊόντων είναι πραγματικά πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό, έρχεται μια νέα έρευνα, η οποία αναφέρει πως το βιολογικό γάλα έχει περισσότερα ευεργετικά λιπαρά οξέα σε σχέση με το συμβατικό.

Η μελέτη, που διήρκησε 18 μήνες, δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ηλεκτρονική

εφημερίδα, στηρίζεται σε ελέγχους περίπου 400 δειγμάτων οργανικού και συμβατικού γάλακτος και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της συζήτησης που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο, μετά από σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford, αν και προς την αντίθετη κατεύθυνση: σε αντίθεση με την παρούσα, η περσινή έρευνα του αμερικάνικου πανεπιστημίου έδειξε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά.

Οι ερευνητές, με προεξάρχοντα τον Charles Benbrook, ερευνητή καθηγητή στο Κέντρο Αειφόρου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Washington State University, εξέτασε την αναλογία μεταξύ των Ω3 και των Ω6 λιπαρών οξέων στο βιολογικό και συμβατικό γάλα. Κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη πως υψηλότερα ποσοστά Ω6 σε σύγκριση με τα Ω3 λιπαρά οξέα οδηγούν σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, και ο Benbrook βρήκε πως η αναλογία αυτή ήταν περισσότερο από διπλάσια στο συμβατικό γάλα σε σύγκριση με το βιολογικό.

Οι συγγραφείς της έρευνας λένε πως είναι η πρώτη σύγκριση οργανικού και συμβατικού γάλακτος τόσο μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο, παρόλα αυτά, όπως πολλές έρευνες που σχετίζονται με τα βιολογικά τρόφιμα, φαίνεται πως έχει σημαντικά τρωτά σημεία: από τη μια πλευρά, ο ίδιος ο Benbrook κάποτε δούλευε ως επικεφαλής επιστήμονας για το Organic Center, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την επιστημονική έρευνα γύρω από τα βιολογικά προϊόντα, ενώ από την άλλη μεριά, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα αν τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι όντως καλύτερα για τον οργανισμό σε σχέση με τα Ω6, γεγονός που δυναμιτίζει ευθύς εξ αρχής τα συμπεράσματα της έρευνας του Benbrook.

Ο ίδιος ο Benbrook, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, αναφέρει πως η κατανάλωση γάλακτος γενικότερα, είτε αυτό είναι βιολογικό είτε οργανικό, είναι ευεργετική για τον οργανισμό γιατί παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα, απλώς του βιολογικού είναι καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η συζήτηση σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα και ο πόλεμος οργανικών - συμβατικών προϊόντων μόλις άρχισε.

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα
Ο πόλεμος του γάλακτος,