Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε ΠΟΠ

Του Νίκου Χρυσολωρά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οπως ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, η Κομισιόν ενέταξε το τοματάκι Σαντορίνης στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Eφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ορίζει ως τοματάκι Σαντορίνης την παραλλαγμένη ποικιλία ντομάτας Lycopersicon esculentum, που παράγεται στη Θήρα, τη Θηρασιά, και τις γύρω νησίδες (Παλαιά και Νέα

Καμένη, Ασπρονήσι) και χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και σάκχαρα, και λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους των νησιών.

Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι το τοματάκι μπορεί να συσκευάζεται πλέον μόνο στη Σαντορίνη πριν από τη μεταπώλησή του, ώστε να ελέγχεται η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο προϊόν. Εξάλλου, η εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση στο νησί (500 κιλά ανά στρέμμα, έναντι 10 τόνων ανά στρέμμα της κανονικής ντομάτας) και η έντονη και ιδιαίτερη γεύση ανεβάζουν την τιμή του και δημιουργούν κίνητρα για απάτη, δηλαδή την πώληση άλλων ειδών τομάτας ως «τοματάκι Σαντορίνης». Η Εφημερίδα της Ε.Ε. προειδοποιεί ότι αν μεταπωλούνται χαμηλότερης ποιότητας ποικιλίες τομάτας ως «τοματάκι Σαντορίνης», τότε η φήμη του αυθεντικού προϊόντος και η υψηλή τιμή μεταπώλησης που εξασφαλίζει το σήμα ποιότητας ΠΟΠ θα υπονομευθούν. Στην περιγραφή του προϊόντος, η Κομισιόν παραθέτει ως παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή του ποιότητα το ηφαιστειογενές έδαφος, την εκτεταμένη ηλιοφάνεια στο νησί, το ξηρό κλίμα και τη μοναδική μέθοδο καλλιέργειας χωρίς πότισμα (ξερική).

Το τοματάκι άρχισε να καλλιεργείται στη Σαντορίνη ήδη από το 1870, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1920 η παραγωγή του στο νησί ήταν πενταπλάσια από την παραγωγή κρασιού. «Σήμερα, το τοματάκι Σαντορίνης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, κάτι που φαίνεται από τις χιλιάδες αναφορές στο Ιντερνετ και τις συνταγές με βάση αυτό».

Σημειώνεται ότι εκτός από το τοματάκι Σαντορίνης, η Ε.Ε. αποφάσισε να δώσει για πρώτη φορά καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ και σε τουρκικό προϊόν, συγκεκριμένα στον μπακλαβά της Γκαζιαντέπ στη ΝΑ Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαντορίνης, ΠΟΠ,santorinis, pop