Η μαφία της τροφής

Έκθεση Βρετανού καθηγητή μιλά για εγκληματική δράση στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων και καλά οργανωμένα κυκλώματα, για τα οποία οι αρχές γνωρίζουν ελάχιστα.

Έως πρόσφατα ξέραμε τις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης εγκλήματος τύπου CSI. Τώρα η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι χρειάζεται κάτι αντίστοιχο και για την τροφή! Τι εννοούν; Μετά το μεγάλο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που

συγκλόνισε πέρυσι την κοινή γνώμη και για το οποίο δεν έχει ασκηθεί ακόμα καμία ποινική δίωξη, στην έκθεση που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση στον καθηγητή Κρις Έλιοτ του Πανεπιστημίου Queens του Μπέλφαστ, ο καθηγητής πρότεινε τη σύσταση ειδικής μονάδας που να φροντίζει θέματα εγκλημάτων της τροφής.

Ο καθηγητής Έλιοτ δήλωσε πως η Μεγάλη Βρετανία είχε πάντα πολύ υψηλά στάνταρντ στην ασφάλεια των τροφίμων, αλλά «το σκάνδαλο απέδειξε ξεκάθαρα πως υπάρχει εγκληματική δράση στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων». Στο πρώτο κομμάτι της έκθεσής του, ο Έλιοτ ισχυρίζεται πως πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη αστυνομική μονάδα που να ερευνά τις πολύπλοκες υποθέσεις εγκλημάτων περί τροφής και να αντιμετωπίζει πολύ καλά οργανωμένες, επικίνδυνες και μελλοντικά ίσως και βίαιες εγκληματικές ομάδες.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα εγκληματικά δίκτυα καλοβλέπουν τα υψηλά κέρδη και το χαμηλό ρίσκο που μπορεί να προσφέρει αυτή η εγκληματική δράση και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει τεράστια έλλειψη γνώσης για τις δραστηριότητές τους. «Από τα στοιχεία που συνέλεξα θεωρώ ότι το διατροφικό έγκλημα είναι ήδη ή πρόκειται σύντομα να γίνει σοβαρότατα οργανωμένο έγκλημα».

Εν ολίγοις μια μαφία της τροφής. Στην έκθεσή του καλεί την κυβέρνηση και τη βιομηχανία να καταβάλλουν προσπάθεια να καλύψουν το κενό πληροφορίας που υπάρχει για αυτού του τύπου τις δραστηριότητες, συστήνοντας, μάλιστα, να δημιουργηθούν κόμβοι πληροφοριών που θα συγκεντρώνουν και θα αναλύουν στοιχεία σε σταθερή βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η μαφία της τροφής,