«Βόμβα» στα νησιά με ναρκωτικό «μπαλόνι»

COVER STORYΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 2,5 ΕΥΡΩ!«Βόμβα» στα νησιά με ναρκωτικό «μπαλόνι»Τετάρτη, Ιούλιος 27, 2016 - 15:08

Μια φαινομενικά «αθώα» περιπέτεια με εισπνοή αερίου από μπαλόνι, που προκαλεί ευφορία, χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις και «ρίχνει» τις αναστολές αποτελεί τη νέα «βόμβα» που σαρώνει την Ελλάδα, στέλνοντας στο νοσοκομείο Ελληνες και ξένους τουρίστες. Νεαροί Βρετανοί που ξεσαλώνουν στα νησιά, όπως στα Μάλια της Κρήτης,

την Ιο, τον Κάβο της Κέρκυρας και τον Λαγανά της Ζακύνθου, πλημμυρίζουν τα παραλιακά μπαράκια με το «αέριο του γέλιου» ή hippy crack, όπως είναι η διεθνής ονομασία του.

ΑΠΟ ΤΗ
ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ

Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ναρκωτικού (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι (!) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία. Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!

Οπως έχει αποδειχθεί, «κόβει» στιγμιαία το οξυγόνο από τους πνεύμονες των χρηστών, γεγονός που επιφέρει βαριά σύγχυση. Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, όπως λέει ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος (φωτό): «Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν αναφορές για επιπλοκές ή θανάτους. Αυτό, όμως, εξηγείται από το γεγονός ότι, επειδή συνήθως τα παιδιά που το παίρνουν έχουν πρώτα καταναλώσει πολύ αλκοόλ, όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη σε έντονη σύγχυση, έχουν εκδηλώσει δηλαδή ισχυρό συγχυτικό επεισόδιο και θεωρούνται μεθυσμένοι! Οταν συνέρχονται, δεν αποκαλύπτουν στον γιατρό ότι πήραν “αέριο γέλιου”, γιατί φοβούνται. Είναι της μόδας, όπως ήταν κάποτε το LSD. Χρειάζεται διαρκής και σοβαρή ενημέρωση, κυρίως στους νέους που πειραματίζονται».Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παγίδα με το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι ότι θεωρείται ακίνδυνο, επειδή πωλείται νόμιμα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. «Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη συγκεκριμένη χημική ένωση (Ν2Ο). Επίσης, είναι πολύ φθηνή. Κάνει από 2,5 ευρώ έως και 7 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα και τη μορφή, καθώς πωλείται είτε σε μπαλόνι που το εισπνέουν τα παιδιά είτε σε αμπούλα» εξηγεί ο δρ Κατσαδώρος. Στην Αγγλία, το 6% έως 8% των νεαρών έως 24 ετών έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το αέριο. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Daily Star» αποκαλεί τα Μάλια «τον απόλυτο ευρωπαϊκό προορισμό μεθυσιού, σεξουαλικών οργίων και αλητείας», και παραθέτει μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι Βρετανοί που εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής έχουν μπει στη διαδικασία «πώλησης» του hippy crack, καθώς κερδίζουν αρκετά χρήματα διακινώντας το ακόμα και στις πλαζ.

Σύμφωνα με καταγγελίες τουριστών, κυκλοφορεί ελεύθερα στα νυχτερινά μαγαζιά και μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί πολύ εύκολα. Το κόστος του «αερίου του γέλιου» είναι 1,70 λίρες, ενώ με τέσσερις λίρες μπορεί κάποιος να απολαύσει μαζί και ένα ποτό!

Πού χρησιμοποιείται το υποξείδιο του αζώτου

«Αέριο του γέλιου», «hippy crack» ή απλά υποξείδιο του αζώτου. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό στην ιατρική (ιδίως στην οδοντιατρική), όπου παίζει τον ρόλο της προνάρκωσης (δηλαδή της μέθης), ως οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους, ενώ το χρησιμοποιούν επίσης οι... ζαχαροπλάστες για να φουσκώνει η σαντιγί και οι μηχανικοί στους κινητήρες αυτοκινήτων ταχύτητας. Σε υψηλές θερμοκρασίες το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Απαγορεύτηκε στη Βρετανία, «έσκασε» στην Ελλάδα

Κανείς δεν γνωρίζει με την επιστημονική ονομασία υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου το «αέριο του γέλιου», που έχουν δοκιμάσει, μεταξύ άλλων, η Ντέμι Μουρ και πλήθος άλλων celebrities, ακόμη και ο πρίγκιπας Χάρι! Ωστόσο, η χρήση του από νεαρούς πήρε τέτοια έκταση στη Βρετανία, ώστε απαγορεύτηκαν με νόμο η παρασκευή και η διάθεσή του.

Από τις 26 Μαΐου όσοι συλληφθούν στη Βρετανία να διαθέτουν ή να καταναλώνουν «αέριο του γέλιου» κινδυνεύουν με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα επτά χρόνια. Γι' αυτό, ίσως, στις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου διακοπές τους οι Βρετανοί τού... δίνουν και καταλαβαίνει!

Το αέριο πλασαρίστηκε από τους εμπόρους του ως η εναλλακτική λύση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς είναι πολύ φτηνότερο. Οι κάθε λογής dealers, που είχαν ρίξει το βάρος τους στη Βρετανία, παραμύθιαζαν τους υποψήφιους «πελάτες» τους λέγοντάς τους ότι θα νιώσουν όπως οι VIPs! Παρέλειπαν, βεβαίως, να πουν ότι η διάρκεια της επίδρασής του δεν ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα, αλλά οι συνέπειες από τη χρήση του μπορεί να είναι σοβαρές.

Ισως αυτό καθαυτό το πρωτοξείδιο του αζώτου να μην προκαλεί αμέσως τον θάνατο, ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε θανατηφόρες καταστάσεις.

Κόκκινες γραμμές για τη χρήση του

Η εισπνοή «αερίου του γέλιου» θεωρείται από τους ειδικούς επικίνδυνη, αν όμως κάποιος επιμένει να ζήσει την περιπέτεια με τα μπαλόνια και ουσιαστικά να παίξει με την υγεία του και την ασφάλειά του, πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, που μειώνουν, αν και σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφουν, τον κίνδυνο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συντάκτες της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για τα ναρκωτικά (Global Drug Survey 2015), όπου συμπεριλήφθηκε το «αέριο του γέλιου», επισημαίνουν τις κόκκινες γραμμές χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όποιος εμμένει στη χρήση του πρέπει να αποφεύγει τη λήψη του απευθείας από το φιαλίδιο της συσκευασίας του και να μην το χρησιμοποιεί παράλληλα με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες ούτε με αλκοόλ. Επιπλέον, η εισπνοή πέντε μπαλονιών είναι το ανώτατο όριο και θα πρέπει να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη χρήση καθενός από αυτά, ενώ θεωρούν απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο όπου γίνεται η εισπνοή.

«Μην το δοκιμάσετε όταν είστε κοντά σε “σημεία κινδύνου”, όπως μεγάλους δρόμους, θάλασσα κ.τ.λ., καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης» προσθέτουν, σημειώνοντας ότι όποιος εισπνέει «αέριο του γέλιου» θα πρέπει να έχει κοντά του ανθρώπους για να τον βοηθήσουν, αν χρειαστεί. Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά και τυρί, ή συμπληρώματα για τους vegeterians, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα