Ερχεται το «λαχείο» των αποδείξεων!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕρχεται το «λαχείο» των αποδείξεων!Τετάρτη, Δεκέμβριος 3, 2014 - 17:38

Στο κυνήγι της… τυχερής απόδειξης θέλει να βάλει η κυβέρνηση τους φορολογουμένους, με κληρώσεις και δώρα αξίας 10.000 ευρώ για όσους ζητούν και κρατούν αποδείξεις για τις αγορές τους!
Με βάση τις προτάσεις μέτρων που παρουσίασε στην τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταστήσει «λαχείο» την κάθε απόδειξη για τον φορολογούμενο. Υπολογίζει μάλιστα σε αύξηση

εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 500.000.000 ευρώ.
Το μέτρο θα συνδεθεί με την ίδια την απόδειξη και ενδεχομένως με την πληρωμή αγορών μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Η κυβέρνηση επικαλείται μια λεπτομερή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία.


Η πρόταση προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα στέλνει στο υπουργείο Οικονομικών τον αριθμό της απόδειξης μέσω sms. Ετσι ο φορολογούμενος θα μετέχει σε κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα κ.ά.) ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής). Κάθε μήνα θα γίνονται κληρώσεις και οι τυχεροί θα κερδίζουν δώρα που θα φτάνουν ως τα 10.000 ευρώ. Τα έπαθλα μπορεί να είναι μεγαλύτερα, αν γίνεται μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

Οπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το παράδειγμα της Βραζιλίας, όπου στο τέλος κάθε μήνα μετέχουν σε κλήρωση όλοι όσοι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, με «δώρα» που τους προσφέρει το Δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από τον ΦΠΑ.
Το πρόβλημα που διαπιστώνεται και πάλι είναι ότι κάποιος μπορεί να ζητάει δύο και τρεις μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί για μία μεγάλης αξίας που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα