Εκαναν διπλή μεταμόσχευση άκρων σε 8χρονο αγοράκι στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣΕκαναν διπλή μεταμόσχευση άκρων σε 8χρονο αγοράκι στις ΗΠΑΠέμπτη, Ιούλιος 30, 2015 - 19:06

Ο 8χρονος Ζάιον Χάρβεϊ από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και των δύο άνω άκρων, τα οποία είχε χάσει, μαζί με τα πόδια του, από ακρωτηριασμό, εξαιτίας σοβαρής λοίμωξης και της επακόλουθης σήψης που υπέστη.

Η δεκάωρη χειρουργική επέμβαση στο 8χρονο παιδί έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας από 40μελή διεπιστημονική ομάδα

γιατρών και άλλων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Σκοτ Λέβιν της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πριν από την επέμβαση έπρεπε να εντοπιστεί ο κατάλληλος (ανώνυμος) δωρητής των προς μεταμόσχευση χεριών.

Το μικρό αγόρι είχε ήδη μάθει να τρώει, να γράφει, ακόμη και να παίζει βιντεοπαιχνίδια χωρίς χέρια, ωστόσο τώρα ανυπομονεί να πιάσει μπάλα στα νέα χέρια του. Χάρη εξάλλου στην τοποθέτηση τεχνητών κάτω άκρων, ο Χάρβεϊ μπορεί επίσης να περπατά, να τρέχει και να πηδά πολύ καλά.

Φάρμακα

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι γιατροί έπρεπε να συνδέσουν με επιτυχία στο σώμα του αγοριού τα χέρια και τα μπράτσα του δωρητή με όλα τα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, δέρμα και λοιπά.
Ο μικρός λαμβάνει καθημερινά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε το σώμα του να μην απορρίψει ως ξένα τα μοσχεύματα. Το 8χρονο αγόρι, που επίσης έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρών, θα μείνει μερικές ακόμη εβδομάδες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετά θα επιστρέψει στο σπίτι του.
Ανάλογη επέμβαση αποκατάστασης άνω άκρων είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά σε ενήλικο ασθενή.

Keywords
Τυχαία Θέματα