Ερχεται δριμύτερος ΕΝΦΙΑ το φθινόπωρο και σε λιγότερες δόσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕρχεται δριμύτερος ΕΝΦΙΑ το φθινόπωρο και σε λιγότερες δόσειςΠέμπτη, Ιούλιος 30, 2015 - 17:13

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων... τέρας (!) έρχεται το φθινόπωρο σε 5.800.000 ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια, ίσως και περισσότερα, σε σχέση με πέρυσι!

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξήγησε ότι αφενός οι αντικειμενικές αξίες (βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος) δεν μπορούν

να μειωθούν φέτος και αφετέρου ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και το 2015 στα 2,65 δισ. ευρώ! Επιπροσθέτως, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, δρομολογούνται και ορισμένες αλλαγές στην κατανομή του φόρου, ώστε κάποιοι να επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη και κάποιοι λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θα επηρεάσουν τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ τόσο το 2015 όσο και το 2016 προκειμένου να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ τη διετία. Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για αλλαγή των αντικειμενικών μελλοντικά, υπονοώντας ουσιαστικά ότι οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο εντός του φθινοπώρου, ενώ παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων. Ομως, προκειμένου να ενσωματωθούν όλα τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ του 2015 στον φετινό προϋπολογισμό, ο φόρος αυτός θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς έως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα περιοριστεί στις τέσσερις, από έξι που ήταν πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα