Ατελή εμβόλια ενισχύουν (;) τα μικρόβια

ΥΓΕΙΑΑτελή εμβόλια ενισχύουν (;) τα μικρόβιαΠέμπτη, Ιούλιος 30, 2015 - 19:02

Εντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα άνοιξε αμερικανοβρετανική έρευνα, που υποστηρίζει ότι τα ατελή εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν τα μικρόβια να εξελιχθούν σε πιο επικίνδυνες μορφές. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν τη γενίκευση των συμπερασμάτων της έρευνας, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά. Πάντως, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν δίνει επιχειρήματα για να σταματήσουν οι άνθρωποι να εμβολιάζονται.

Ο καθηγητής

Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Αντριου Ριντ με την επιστημονική του ομάδα πειραματίστηκε με κοτόπουλα. Τους έκαναν εμβόλια κατά της ζωονόσου του Μάρεκ, που προκαλείται από έναν ιό του έρπητα.

Υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο οδήγησε στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών στελεχών του ιού στα κοτόπουλα. Ο ιός έγινε πιο θανατηφόρος και πλέον μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 10 ημέρες όλα τα ανεμβολίαστα κοτόπουλα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό ίσως να οφείλεται στο ατελές εμβόλιο, που μπορεί να μη δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού. Αυτό έχει συνέπεια να νοσήσουν τα εμβολιασμένα κοτόπουλα, αλλά με συμπτώματα μικρότερης έντασης. Μπορούν όμως να μεταδίδουν την ασθένεια στα μη εμβολιασμένα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού.

Επιπτώσεις

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η έρευνά τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας. Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες κατά πόσο τα ανθρώπινα εμβόλια επόμενης γενιάς, όπως εκείνα κατά του ιού Εμπολα, της ελονοσίας ή του AIDS, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πιο επιθετικών στελεχών των ιών. Εσπευσαν όμως να διευκρινίσουν ότι οι όποιες επιφυλάξεις τους δεν αποτελούν επιχείρημα για να μη γίνονται καθόλου εμβολιασμοί.

Ωστόσο άλλοι επιστήμονες αντέτειναν ότι η έρευνα έγινε σε κοτόπουλα και αφορούσε μόνο έναν ιό, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για τους ανθρώπινους εμβολιασμούς.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντριαν Χιλ δήλωσε ότι κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμβολιάζονται και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε ασθένεια έχει γίνει πιο θανατηφόρα εξαιτίας των εμβολιασμών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα