Δάνεισαν Γλυπτό μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔάνεισαν Γλυπτό μαςΣάββατο, Δεκέμβριος 6, 2014 - 16:10

Με τις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να έχουν ανάψει το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου αποφάσισε εν κρυπτώ (!) να δανείσει στη Ρωσία το ακέφαλο άγαλμα του θεού Ιλισσού, σε μια ινκόγκνιτο μεταφορά από το Βρετανικό Μουσείο σε εκείνο του Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Πρόκειται

για εντυπωσιακό άγαλμα, το οποίο γίνεται το πρώτο στην Ιστορία από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που «αφήνει» τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times», η απόφαση για τη μεταφορά του πάρθηκε μόλις 15 ημέρες πριν. Ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα για το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, με αφορμή τους εορτασμούς των 250 ετών λειτουργίας του πολιτιστικού ιδρύματος και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Προκλητικός στις δηλώσεις του ήταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος στο ραδιόφωνο του BBC υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση του δανεισμού θα προκαλέσει τη χαρά της ελληνικής κυβέρνησης! «Ανθρωποι που δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Αθήνα ή το Λονδίνο μπορούν να απολαύσουν τα σπουδαία έργα του ελληνικού πολιτισμού» τόνισε ο Μακ Γκρέγκορ, υποστηρίζοντας ακόμη μία φορά ότι είναι δεκτικός στο να δανειστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Αρκεί φυσικά να δοθούν πίσω και με την προϋπόθεση ότι θα είναι ασφαλή στο μέρος όπου θα πάνε».

Η είδηση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στον βρετανικό Τύπο. Σε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian» ο δημοσιογράφος Hugh Muir υποστήριξε πως η επιλογή του Βρετανικού Μουσείου να στείλει μέρος από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα του συγκεντρωτικού ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν απολύτως λανθασμένη.

Την οργισμένη αντίδραση και της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ προκάλεσε η είδηση. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει όλους τους δανεισμούς στο Βρετανικό Μουσείο. Αν δεν τους σέβονται, γιατί οι Ελληνες να δανείζουν;» αναρωτήθηκε η Κινγκ σε αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σαμαράς: Προκαλούν τους Ελληνες
«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» σχολίασε σε επίσημη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς. «Το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" Γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Οπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των Γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Ελληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»

Keywords
Τυχαία Θέματα