Ποιοι πίκραναν τον Θύμιο Καρακατσάνη!

COVER STORYΑποσπάσματα του βιβλίου αποκλειστικά σήμερα στην «Espresso»Ποιοι πίκραναν τον Θύμιο Καρακατσάνη!Σάββατο, Δεκέμβριος 6, 2014 - 16:10

«Από τότε που "έφυγε" δεν μιλάει κανείς για τον Θύμιο Καρακατσάνη! Σαν να μην υπήρχε...». Η επί 44 χρόνια σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού Ρούλα Καρακατσάνη εξομολογείται στην «Espresso» ότι ο λόγος που τον διέγραψαν μετά τον θάνατό του έχει να κάνει με το γεγονός ότι «δεν του συγχώρεσαν το ταλέντο του». Η συνοδοιπόρος στη ζωή του αξέχαστου αριστοφανικού κωμικού καταγράφει σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο με τον τίτλο «Μάθημα σιωπής» μια σειρά από γεγονότα -μπροστά

και πίσω από τις κάμερες- που συνέβησαν σε εκείνον, αλλά και στην ίδια και έπαιξαν -θετικό ή αρνητικό- ρόλο στην κοινή ζωή τους.
«Ηταν ένας καλλιτέχνης πολύ τυραννισμένος. Από τότε που ξεκίνησε το θέατρο μέχρι που έφυγε από αυτό είχε προβλήματα. Βεβαίως, επειδή είχε μια δύναμη και το θείο χάρισμα του ταλέντου του, επιβλήθηκε στον χώρο και ο κόσμος τον στήριξε. Προ καιρού είδα ένα τρέιλερ με σημαντικούς ηθοποιούς σε μια εκπομπή στην τηλεόραση και ο Θύμιος δεν ήταν ούτε σε ένα πλάνο. Πάνε περισσότερο από δύο χρόνια που έχει "φύγει" και κανένας δεν τον έχει αναφέρει, έστω σαν μνημόσυνο» τονίζει η κυρία Καρακατσάνη και μας εξηγεί τον λόγο που έδωσε στο βιβλίο της αυτό τον τίτλο:

Από τον
Αλκίνοο Μπουνιά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας


«Τρεις μήνες πριν πεθάνει είχε έρθει ένας φίλος του, ηθοποιός, να τον δει και δεν του μιλούσε. Τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό και μου απάντησε "κάνω μάθημα σιωπής". Είχε μπει στη διαδικασία της αποχώρησης και από τότε μέχρι τον θάνατό του δεν ξαναμίλησε».

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα της ζωής του ο Θύμιος Καρακατσάνης τον πέρασε στο σπίτι του και αν και βαριά χτυπημένος από τον καρκίνο και το Πάρκινσον, βρισκόταν στην αγκαλιά των αγαπημένων προσώπων του, που έκαναν τα πάντα ώστε να έχει ένα ήρεμο και όσο γινόταν πιο ανώδυνο κατευόδιο.
Αν και η Ρούλα Καρακατσάνη θεωρεί ότι το να δημοσιεύονται αποσπάσματα από ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής, το οποίο μάλιστα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, είναι κάτι παραπλανητικό και μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, μας επέτρεψε να πάρουμε μια μικρή γεύση από τα γραφόμενά της.

Η πρόταση

Ο Νίκος Κούρκουλος ήθελε να συνεργαστεί με τον Θύμιο Καρακατσάνη στην παράσταση του πρώτου «Ταμπούρλα μέσα στη νύχτα», με την οποία εγκαινίασε το θέατρο Κάππα. Ομως ο Θύμιος, ενώ αρχικά είχε δεχτεί την πρόταση, αντιλήφθηκε στη συνέχεια ότι θα έπαιζε έναν ρόλο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και αποχώρησε από τον θίασο.
«Μετά τις επιτυχίες στο Εθνικό, φοβούμενος ίσως μια μέτρια παρουσία, αρνήθηκε τη συνεργασία, παρότι είχε ανάγκη τη δουλειά. Τα νοίκια έτρεχαν, δύο μικρά παιδιά, δεν είχαμε πόρους από πουθενά. Αφησε το κείμενό του κι έφυγε. Τον κυνήγησε (σ.σ.: ο Κούρκουλος) και τον πήγε στην "Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος". Εκεί τον καταδίκασε η χούντα του Κούρκουλου» διαβάζουμε.

«Αυτό δεν το ξεπέρασε ποτέ ο Θύμιος, κάρβουνο έμεινε αναμμένο που τον έκαιγε. Οταν βρέθηκαν στην πορεία που οργάνωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην κυβέρνηση της Χιλής, όλοι διαδήλωναν "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", ο Θύμιος φώναζε με τη στεντόρεια φωνή του "ο Κούρκουλος", ο οποίος ηγείτο της πορείας μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη».
Σε μια δύσκολη περίοδο της καλλιτεχνικής ζωής του Θύμιου Καρακατσάνη η γυναίκα του, ύστερα από την προτροπή μια στενής φίλης της, αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη της Μελίνας Μερκούρη, η οποία τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού.

«Η Αφροδίτη βλέποντάς μας απελπισμένους μού πρότεινε να πάω στη Μελίνα που έδινε κάποιες επιχορηγήσεις για την περιφέρεια. "Σίγουρα θα τον βοηθήσει. Δεν θα του κάνει χάρη, του το χρωστάει. Ο Θύμιος έτρεχε πόρτα πόρτα μαζί της στον Πειραιά για να βγει βουλευτής. Δεν χρειάζεται να του το πεις, Ρούλα μου". Μου έκλεισε ραντεβού μέσω μια φίλης μας, της Νίκης, που δούλευε στο γραφείο της και την Τρίτη που δεχόταν το κοινό, στήθηκα να την περιμένω. Με καλοδέχτηκε, αγκαλιές, φιλιά. Με έβαλε να χωθώ στη δερμάτινη πολυθρόνα, έβγαλε τα παπούτσια της και κάθισε ανακούρκουδα στην υπουργική. Με τη γοητεία της να ξεχειλίζει άκουσε το πρόβλημά μας. "Αν πάει το καλοκαίρι περιοδεία το έργο, δεν θα χρειαστεί να κάνει επιθεώρηση. Τον ζήτησε ο Μπουρνέλης. Δεν πρέπει να σπαταλιέται ο Θύμιος με αυτά". "Ασε με να το σκεφτώ και τα λέμε την ερχόμενη Τρίτη". Η υποδοχή ήταν η ίδια. "Να παίξει επιθεώρηση" την άκουσα να μου λέει. "Ο Ορσον Γουέλς έκανε διαφήμιση σαπούνι", μου είπε και άλλα, δεν άκουγα τίποτα. Τ' αυτιά μου έτοιμα να σπάσουν από το βουητό».
Η Ρούλα Καρακατσάνη τονίζει πως ο Φρέντυ Γερμανός αγωνίστηκε για να παίξει ο Θύμιος στην Επίδαυρο. Επίσης αναφέρει ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είναι λάτρης του θεάτρου και πάντα πλήρωνε το εισιτήριό του, όπως και ο Αντώνης Τρίτσης, μεσολάβησε στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού, ώστε το υπουργείο να αγοράσει κάποιες παραστάσεις από την επεισοδιακή -όπως την αποκαλεί η ίδια- «Λυσιστράτη» του.
«Ετσι αγοράστηκαν οι επτά παραστάσεις που ήταν σανίδα σωτηρίας. Που να 'ξερε όμως ο Θύμιος ότι η επιτυχία του δεν θα είχε προηγούμενο. Δύο καλλιτέχνες μέχρι σήμερα μπόρεσαν να γεμίσουν ασφυκτικά το θέατρο της Επιδαύρου, η αξεπέραστη Μαρία Κάλλας και ο Θύμιος. Θαρρείς ότι πούλησαν το θέατρο δύο φορές. Δεν άφησαν καμία πρόσκληση να περάσει, ευτυχώς είδα τους γιατρούς του Θύμιου "σας παρακαλώ, είναι οι μόνοι που δικαιούνται να τον δουν, χάρη σε αυτούς ζει ο Καρακατσάνης". Με τα χίλια ζόρια τούς έβαλα και κάθισαν στο πλάι κατάχαμα. Αυτό που θα επακολουθούσε δεν το φανταζόμουν. Κάποια στιγμή, επιτέλους, είπαν "αρχίζουμε". Εγινε σκοτάδι να καθησυχάσουν τον κόσμο που όρθιος τσακωνόταν, μπήκε φωτισμός και βγήκε ο Θύμιος στη σκηνή. Τότε ακούστηκε μια τσιριχτή γυναικεία φωνή που κάλυψε τον χώρο, φωνάζοντας αλλεπάλληλα "Αίσχος!". Εγινε τόση βαβούρα, χαμός» θυμάται η σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού και προσθέτει ότι η κόρη της, η Αλεξάνδρα, που έπαιζε στην παράσταση, όρμηξε στον κόσμο και άρπαξε από τον λαιμό τη γυναίκα που τσίριξε προκαλώντας πανικό, λέγοντάς της "αν πάθει κάτι ο πατέρας μου θα σε σκοτώσω". Ο Θύμιος, εξαντλημένος, καθόταν με σκυμμένο το κεφάλι, αμίλητος. Το κοινό χειροκροτούσε και ο Θύμιος δεν κουνιόταν από τη θέση του. Αναγκάστηκα να πάω στον γιατρό του, τον κύριο Δημοσθένη Σκάρλο, να τον παρακαλέσω να έρθει να τον δει. Αναγκάστηκε στο τέλος να σηκωθεί ο Κώστας Γεωργουσόπουλος να κατεβεί στον χώρο της σκηνής κάνοντας μια προσπάθεια να τους ηρεμήσει λέγοντάς τους ότι δεν ευθύνεται ο Θύμιος, τα εισιτήρια διατέθηκαν από τον ΕΟΤ. Τίποτα, το κακό συνεχίστηκε. Το πρόβλημα λύθηκε όταν ένα εξάχρονο κοριτσάκι στάθηκε μπροστά τους με θάρρος και τους παρακάλεσε να κάνουν ησυχία για να γίνει η παράσταση».

Η επίσκεψη στο νοσοκομείο και η μεγαλοσύνη του Γ. Κιμούλη

Ο Γιώργος Κιμούλης είναι ένας από τους συναδέλφους του Καρακατσάνη στους οποίους η σύζυγός του αναφέρεται με καλά λόγια.

Μάλιστα παραθέτει ένα άγνωστο περιστατικό, το οποίο συνέβη όταν ο Καρακατσάνης βρισκόταν στο νοσοκομείο, χτυπημένος για πρώτη φορά από τον καρκίνο.

Ο Κιμούλης τον επισκέφτηκε, παρότι δεν δεχόταν επισκέψεις, συναντήθηκε μόνο με τη Ρούλα, για να την εκπλήξει με όσα της είπε: «Σήκωσα τα μάτια για να του πω "Σε ευχαριστώ, Γιώργο μου, που ήρθες, δυστυχώς δεν δέχεται κανέναν". "Το ξέρω, Ρούλα μου, ήρθα για εσένα. Θέλω να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου, ό,τι χρειαστείς, μη διαστάσεις να μου τηλεφωνήσεις, ό,τι και αν συμβεί θα είμαι δίπλα σου". Με πολύ τακτ μού είπε ότι είχε ενάμισι εκατομμύριο για ώρα ανάγκης: "Αν χρειαστούν, να τα υπολογίσεις". Τα λόγια του με ξάφνιασαν, ήμουν στο χείλος της απελπισίας και η ανθρωπιά του μου έφερε ελπίδα.

»Ενα αμυδρό φως έλαμψε στα μάτια μου καθώς έσκυψε να με αποχαιρετίσει, δίνοντάς μου κουράγιο. Ηταν μοναδική στιγμή, που μόνο ένας πλούσιος σε ταλέντο σαν τον Γιώργο Κιμούλη μπορεί να προσφέρει μεγαλόψυχα».

Ο ζεν πρεμιέ Αλεξανδράκης, η... δίαιτα της Γαληνέα και το «αντράκι» Φόνσου!

«ΠΑΙΖΑΝΕ το "Βασικά με λέν Θανάση" του Γιώργου Αρμένη. Μετά την παράσταση ήρθε η Αννα Φόνσου στο καμαρίνι μας και μας είπε ότι την επομένη θα ερχόταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τη Νόνικα Γαληνέα και θέλουν να πάμε μετά να φάμε παρέα. "Ρωτάω αν θέλετε να κλείσω κάπου;". "Ασ' το, βρε Αννούλα, αφού ξέρεις, εγώ δεν βγαίνω, ας έρθουν σπίτι μας αν θέλουν, θα ετοιμάσει κάτι η Ρούλα και θα μιλήσουμε με την ησυχία μας". Σκοτώθηκα όλο το πρωί να κάνω ετοιμασίες. Με το που τελείωσε η βραδινή παράσταση έφυγα τρέχοντας να ετοιμάσω. Η ματιά μου βολτάριζε από το σαλόνι στην τραπεζαρία να βρει κάποια ατέλεια.

»Επιτέλους ήρθαν όλοι μαζί, οι κόρες μας βγήκαν να χαιρετήσουν, η Νόνικα κρατούσε ένα πλαστικό κουτάκι λουκούμια μπουκιές, αυτές που πουλάνε στα τουριστικά. Τα έδωσε στην Αλεξάνδρα λέγοντάς της "εσύ, χρυσό μου, είσαι ίδια η Λαμπέτη", ο Αλέκος επιβλητικός, με αυτή την έμφυτη ευγένεια, άρχοντας. Γέμισε τον χώρο η παρουσία του, με το γνήσιο χαμόγελό του και τον γλυκό του λόγο μάς έσφιξε το χέρι. Παρακολουθούσα την καθαρότητα που εξέπεμπε το πανέμορφο πρόσωπό του, ο απόλυτος ζεν πρεμιέ μέχρι το τέλος του. Απλός, τίμησε όλα αυτά που με αγάπη ετοίμασα, αντίθετα με τη Νόνικα που μας δήλωσε με το που μπήκε πως κάνει δίαιτα. Δεν ήξερα τι ήθελε να χάσει, αυτό που κατάλαβα, μάλλον δεν της άρεσε η ανατολίτικη κουζίνα μου. Στο τέλος δεν άντεξε, ενέδωσε λίγο. Ολοι στο θέατρο έλεγαν "δεν υπάρχει περίπτωση να πας στο σπίτι του Καρακατσάνη και να μη φας". Αυτό το κουβαλούσα σαν κληρονομική παράδοση. Μεγαλωμένη στα προσφυγικά, ήξερα ότι οι άνθρωποι ικανοποιούνται με ένα καλό φαγητό. Ωρες καθίσαμε μιλώντας, αυτή που μας έδινε κέφι ήταν η Αννούλα, πού τα έβρισκε όλα αυτά που μας έλεγε, απίστευτα.

»Ο Θύμιος την ξεχώριζε, είχε τσακωθεί με όλες τις γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε, εκτός από τη Φόνσου. Πιστεύω ότι την "πήγαινε", γιατί η Αννα ήταν "αντράκι". Αυτό που κράτησα εκείνη τη βραδιά είναι όταν η Αννα έσκυψε και μου ψιθύρισε: "Ρούλα, βλέπεις τα σκουλαρίκια της Νόνικας; Μόνο με το ένα φτιάχνει ο Θύμιος δικό του θέατρο". Ηξερε τον καημό του Θύμιου. Δυστυχώς, δεν πραγματοποίησε το όνειρό του».

Keywords
ασε με, ντορα μπακογιαννη, espresso, θεατρο, καιρος, πειραιας, καλοκαιρι, λυσιστράτη, εγινε, εισιτήρια, εοτ, φως, ζεν, αννα, ευγένεια, φας, ωρες, γερμανος, διαιτα, κακλαμανης, αφροδιτη γεωργουση, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, θυμιος καρακατσανης, αφροδιτη, γυναικα, δουλεια, εοτ, ζεν, ηθοποιος, θαρρος, ονειρο, τηλεοραση, φιλια, φως, χουντα, ωρα, αγαπη, αγκαλια, αλεξανδρα, αννα, απιστευτα, αυτια, βιβλιο, βραδια, φαγητο, γεγονοτα, γεγονος, γευση, γινει, γνησιο, γοητεια, δυναμη, δυστυχως, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, επτα, επιτυχια, εφυγε, εχθρος, ζεν πρεμιε, ζωη, ζωης, ιδια, ηρθες, ησυχια, θεατρο καππα, θειο, θετικο, θυμιος, διαφημιση, καμερες, κυβερνηση, κειμενο, κουζινα, κυρια, κιμουλης, λογια, λογο, ματια, μηνες, μαρια, νικητας, νονικα γαληνεα, ντορα, παντα, γουελς, παιδια, παμε, παπουτσια, πορτα πορτα, προβληματα, πορτα, πρωι, ραντεβου, ρολο, συνεχεια, σειρα, σκουλαρικια, σπιτι, σωματειο, τρειλερ, τριτη, τραπεζαρια, φωνη, φορα, χερι, χαμογελο, χρηστος, ωρες, αγκαλιες, αγνωστο, ευγένεια, εθνικο, γλυκο, ηρθα, υπουργειο, κορες, κωστας, μπροστα, νοσοκομειο, σκηνη, θελω να, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα