Resort με «άρωμα» από δικτάτορες

ΚΟΣΜΟΣResort με «άρωμα» από δικτάτορεςΤρίτη, Νοέμβριος 18, 2014 - 17:46

Στους δικτάτορες απολυταρχικούς ηγέτες μπορεί να καταλογίσει κανείς πολλά. Οχι όμως ότι δεν γνώριζαν τον τρόπο να ζουν καλά. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι στην πλειονότητά τους τα παλάτια στα οποία έζησαν τα χρόνια που βρίσκονταν στην εξουσία μετατράπηκαν μετά την πτώση τους σε εντυπωσιακά ξενοδοχεία. Στο Βουκουρέστι, το παλάτι του Νικολάι Τσαουσέσκου χρειάστηκε δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του προκειμένου να μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο 400 κλινών από την αλυσίδα JW Marriott. Το «Marriott Bucharest Grand Hotel» βρίσκεται

ακριβώς πίσω από το δώδεκα ορόφων κτίριο του Κοινοβουλίου.
Αντίστοιχα, η ορεινή περιοχή Μπερχτεσγκάντεν, στην προσπάθειά της να ξαναβρεί την προ-ναζιστική αίγλη της, μετέτρεψε το 2005 τη γη που κάποτε στέγαζε το ορεινό καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ στις βαυαρικές Αλπεις σε πολυτελές resort. Το «Intercontinental Resort Berchtesgaden» διαθέτει 138 δωμάτια και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη διαβόητη Αετοφωλιά του Χίτλερ.

To μουσείο του Στάλιν
Η βίλα του Γιόζεφ Στάλιν στο Σότσι της Ρωσίας διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο τον αρχικό χαρακτήρα της. Λάτρης του κλίματος της περιοχής, με τα πυκνά δάση και τη θέα στον ωκεανό, ο Ρώσος δικτάτορας είχε επιχειρήσει να μετατρέψει την πόλη σε χειμερινό resort. Στο μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο «Stalin's Villa» υπάρχουν ακόμη τα αυθεντικά έπιπλά του, καθώς επίσης και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενά του, όπως ένα σκάκι κι ένα τραπέζι μπιλιάρδου, ενώ στο εστιατόριο που υπάρχει εκεί σερβίρονται και τα αγαπημένα πιάτα του.
Ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, από την πλευρά του, είχε λατρεία στις λίμνες, γι' αυτό και συνήθιζε να περνά πολύ χρόνο στη θερινή οικεία του στη λίμνη Μπλεντ της Σλοβενίας κατά τη δεκαετία του '50. Το σπίτι του μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και πολυτελές spa, το «Hotel Vila Bled» στα 80s. Λίμνη είχε επιλέξει και ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος το 1943 πήρε διά της στρατιωτικής βίας από την οικογένεια Φελτρινέλι το μικρό παλάτι της. Το οίκημα επιστράφηκε στην οικογένεια αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι έγινε πολυτελές ξενοδοχείο τη δεκαετία του '90. Το «Grand Hotel a Villa Feltrinelli» αποτελεί πλέον πόλο έλξης τουριστών απ' όλο τον κόσμο.
Ενας αναμφίβολα πιο εναλλακτικός προορισμός είναι η πόλη Χιλάχ του Ιράκ. Μπορεί να μην ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές, όμως αν τελικά αποφασίσει να επισκεφτεί κανείς την περιοχή, μπορεί να ζήσει την εμπειρία της διαμονής στο «Al-Hillah Presidential Palace», ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα