Εξιχνίαση εγκλημάτων απ'όλες τις μυρωδιές

ΚΟΣΜΟΣΕξιχνίαση εγκλημάτων απ'όλες τις μυρωδιέςΤρίτη, Νοέμβριος 18, 2014 - 17:12

Την όσφρηση θα επιστρατεύουν οι διωκτικές Αρχές στο μέλλον για να εντοπίζουν τους εγκληματίες. Ειδικοί σε θέματα εγκληματολογίας υποστηρίζουν ότι τα ίχνη αποσμητικού, αρώματος, ακόμα και σαπουνιού που αφήνει ο δράστης στο σημείο του εγκλήματος είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτότητά του. Γι' αυτό συνθέτουν ήδη τα χημικά προφίλ δημοφιλών αρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσουν μια βάση οσφρητικών δεδομένων που θα διευκολύνει την έρευνά τους.


Η Αλισον Ντέιβιντσον, ερευνήτρια του Τμήματος Εγκληματολογίας

του Πανεπιστημίου Σταφορντσάιρ, ηγείται αυτής της προσπάθειας με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή αυτή θα είναι χρήσιμη για τους αστυνομικούς. «Οι ύποπτοι μπορεί να είναι βουτηγμένοι στο άρωμα και προσπαθώ να βρω χημικές ουσίες που ίσως δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αρώματα» εξηγεί και προσθέτει: «Για παράδειγμα, το Chanel No 5 είναι γνωστό για το γεγονός ότι έχει στη σύστασή του μια συγκεκριμένη αλδεΰδη, οπότε αν δω συστατικά αυτού του είδους, μπορώ να προσδιορίσω ότι ο ύποπτος προέρχεται από ένα πολύ συγκεκριμένο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον».


Δείγματα αρωμάτων μπορούν να συλλεχθούν εύκολα από τα ρούχα των θυμάτων και στη συνέχεια να αναλυθούν στο εργαστήριο για χημικές «υπογραφές» που ταυτίζονται με αυτές που υπάρχουν στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς. «Τα στοιχεία μυρωδιάς δεν θα είναι ποτέ το ίδιο αξιόπιστα με τα στοιχεία DNA, αλλά μπορούν να σου δώσουν μια πρώτη εικόνα πολύ πιο γρήγορα και φτηνά απ' ό,τι το DNA» καταλήγει η Ντέιβιντσον τονίζοντας ότι τα λαγωνικά χρησιμοποιούνται έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια από την αστυνομία.

Κατ. Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα