Ταξίδια και ταξίδια

Αυτή η εβδομάδα μάς προδιαθέτει για ταξίδια, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την εσωτερική αναζήτηση, είτε αποτελούν μέρος μιας καταιγιστικής περιπέτειας.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Πιο αναλυτικά:

Ταξίδι στην Αλαμπάμα (A Walk in the Woods)

(Δραματική κομεντί, 2015, Διάρκεια: 104′) Aμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Κεν Κουάπις με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Νικ Νόλτε και Έμα Τόμσον

Πριν από δέκα χρόνια ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να βάλει μπροστά, ως παραγωγός και πρωταγωνιστής, την κινηματογραφική διασκευή του ταξιδιωτικού χρονικού

του Μπιλ Μπράισον «A walk in the woods: Rediscovering America on the Appalachian trail». Ήθελε, μάλιστα, τον Πολ Νιούμαν ως συμπρωταγωνιστή, εκείνος όμως σύντομα αποσύρθηκε από την υποκριτική και το 2008 πέθανε. Το σχέδιο πέρασε, εν τω μεταξύ, από τα χέρια πολλών σκηνοθετών και άλλων τόσων σεναριογράφων, για να καταλήξει στα χέρια του Κεν Κουάπις, με τον Νικ Νόλτε να αναλαμβάνει το συμπρωταγωνιστικό ρόλο και τα γυρίσματα να ξεκινούν την άνοιξη του 2014.

Το γραμμένο το 1998 «A walk in the woods» περιγράφει, βιωματικά και με άφθονο χιούμορ, την προσπάθεια του 45χρονου τότε ταξιδιωτικού κι εθνογραφικού συγγραφέα Μπιλ Μπράισον να διασχίσει μαζί με τον φίλο του Στίβεν Κατζ το μονοπάτι των Απαλαχίων ορέων. Μια ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από τα ανατολικά σύνορα του Καναδά κι έπειτα από 3.500 χιλιόμετρα καταλήγει στην Τζόρτζια. Στην ταινία του Κουάπις οι βασικοί χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι, μόνο που έχουν γεράσει πολύ -ο Ρέντφορντ έχει κλείσει τα 79 και ο Νόλτε τα 74-, και η περιπέτειά τους έχει, δικαιολογημένα, πάρει έναν εντονότερο μυθοπλαστικό χαρακτήρα.

Ο τελευταίος προσθέτει στο έτσι κι αλλιώς απονενοημένο εγχείρημα των δύο κουρασμένων ηλικιωμένων αφηγηματική ροή, νόστιμα ενσταντανέ και μια σειρά αστείων συναπαντημάτων. Ο παράγοντας «ηλικία», πάλι, τους δίνει ασίστ για να φιλοσοφήσουν λιτά και αμερικάνικα πάνω στη σχέση τους με το θάνατο, αλλά και στο παρελθόν, στον έρωτα, στην ευτυχία και την αξία της αντρικής φιλίας.

Μικρό ως κινηματογραφικό μέγεθος, το «Ταξίδι στην Αλαμπάμα» αιφνιδιάζει με την έντονα χιουμοριστική προσέγγιση ενός θέματος, που εύκολα θα μπορούσε να ξεπέσει σε μελοδραματικές κοινοτοπίες. Αντιθέτως, μένει πιστό σε μια ανάλαφρη θεώρηση ανθρώπων και πραγμάτων, επιφανειακή από τη μία, καλοπροαίρετα συναισθηματική κι έντιμη από την άλλη. Ταυτόχρονα ρίχνει κλεφτές ματιές σε μια άγνωστη, στους περισσότερους από εμάς, Αμερική και χαρίζει σε δύο χολιγουντιανούς θρύλους την ευκαιρία να συνθέσουν ένα δίδυμο απολαυστικών χαρακτήρων, στους οποίους δανείζουν πολύτιμα κομμάτια από την αληθινή, εκτός οθόνης ζωή τους.

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E.)

(Περιπέτεια, 2015, Διάρκεια: 116′) Αγγλοαμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Γκάι Ρίτσι με τους Χένρι Κάβιλ, Άρμι Χάμερ, Αλίσια Βικάντερ και Χιου Γκραντ

Βασισμένη στην τηλεοπτική σειρά των ’60s «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E.» και σε μια ιδέα του Ίαν Φλέμινγκ. Ο πρώην λαθρέμπορος έργων τέχνης και νυν πράκτορας της CIA Ναπόλιον Σόλο αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν συνάδελφο από την KGB, τον Ίλια Κουριάκιν, πρότυπο αφοσιωμένου κρατικού υπαλλήλου. Καλύτεροι της τάξης τους και θανάσιμοι αντίπαλοι, θα αναγκαστούν να συνεργαστούν για να σώσουν τον κόσμο από την πυρηνική απειλή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία θα τους οδηγήσει μια σέξι Ανατολικογερμανίδα, η οποία έχει αυτομολήσει στη Δύση.

Δράση, παιχνίδια πολλαπλής προδοσίας, κομψοί άντρες, γοητευτικές γυναίκες, κοσμοπολίτικο σκηνικό, gudgets τύπου Τζέιμς Μποντ, εντυπωσιακά κοστούμια, και easy listening soundtrack συνθέτουν την ταινία που υπογράφει ο βιρτουόζος Ρίτσι, ο οποίος βρίσκεται στο στοιχείο του σε αυτή τη χιουμοριστική περιπέτεια εποχής. Είναι στιγμές που δείχνει το ταλέντο του, αλλά εδώ μοιάζει να πιστεύει λιγότερο από ποτέ στην ιστορία του, ξεμένοντας -από ένα σημείο και μετά- από ιδέες. Επιπλέον, οι πρωταγωνιστές του δεν δένουν ερμηνευτικά μεταξύ τους.

Αντί για ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Παλιές ταινίες που μπορούμε να απολαύσουμε πριν ξεκινήσει κανονικά η σεζόν:

Το μικρό νησί

Το αλάτι της γης

Νοσταλγία

Οικογένεια Μπελιέ

Οι πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης

Τα πουλιά / Σιωπηλός μάρτυρας

39 σκαλοπάτια / Η κυρία εξαφανίζεται

Δεσμώτης του Ιλίγγου / Notorious

Ο 4ος άνθρωπος

10 μικροί Νέγροι

Διπλή ταυτότητα

Φάλσταφ / Η κυρία από την Σαγκάη

Για μικρούς και μεγάλους

Το αγόρι κι ο κόσμος

Τα μυαλά που κουβαλάς

Οι πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα