Ανάσα πνοής για την πόλη το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο

Ένας πόλος ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού μέσα στη φύση μάς περιμένει, πλέον, στα νότια προάστια.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Ο λόγος για το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί σε μία έκταση 12 στρεμμάτων για να φιλοξενήσει κάθε πιθανή δραστηριότητα μίας οικογένειας.

Τί θα συναντήσετε

Το πάρκο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (επί της οδού Δραγατσανίου), διαθέτει καινούργια παιδική χαρά πιστοποιημένη για την ασφάλεια των οργάνων της, εκπαιδευτικό

βοτανικό κήπο, χώρο για πικ νικ, γήπεδο 5Χ5, ελεύθερο χώρο παιχνιδιού και θερινό κινηματογράφο. Και αν τα παραπάνω δεν σας εντυπωσιάζουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι -αν έχετε σκύλο- το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο σκύλων που συμπεριλαμβάνεται σ” αυτή την όαση, θα σας κάνει να χαμογελάσετε.

Ξεπέρασε τους 1.000 επισκέπτες ανά ημέρα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, πριν εφτά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής είχαν καταλάβει αυτά τα 12 στρέμματα, που ανήκαν στην πρώην Αεροπορική βάση 129. «Είπαμε ότι εφόσον αυτόν τον χώρο τον έχει καταλάβει ο δήμος θα πρέπει να αξιοποιηθεί, και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρότυπο οικογενειακό πάρκο. Στόχος ήταν να φτιάξουμε έναν πολυχώρο για όλες τις ηλικίες, όπου οι δημότες θα μπορούν να βρίσκονται κοντά στη φύση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το πάρκο έφτασε τους 500 επισκέπτες καθημερινά, ενώ τις ημέρες που είχε προβολή ταινίας ξεπερνούσε τους 1000», μας ανέφερε, ενώ τόνισε ότι το πάρκο αποτελεί έργο της θητείας του, αλλά πήρε σάρκα και οστά χάρη στις χορηγίες των επιχειρηματιών της περιοχής.

Το πολυθεματικό πάρκο, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κωνσταντάτος, αλλά με το νέο έτος θα λειτουργεί και ένα υπαίθριο γυμναστήριο στον χώρο για τις ανάγκες άθλησης των κατοίκων.

Μια μέρα στο πάρκο

Είναι απόγευμα, μιας καθημερινής μέρας, και το πάρκο σφύζει από ζωή. Παρέες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στον βοτανικό κήπο, μικρά παιδιά τρέχουν στην παιδική χαρά, κάποια αγόρια λίγο μεγαλύτερα παίζουν ποδόσφαιρο, άλλοι έχουν έρθει βόλτα με το σκύλο τους. Γέλια, φωνές, γαυγίσματα και μυρωδιές από αρωματικά φυτά συνθέτουν το σκηνικό αυτού του καταπράσινου τοπίου. Η «Αττική freepress» περιηγήθηκε στο πάρκο και μίλησε με τους γονείς που μέχρι πρότινος αναζητούσαν ελεύθερους και ασφαλείς χώρους για να παίξουν τα παιδιά τους. «Το πάρκο είναι μια ωραία πρωτοβουλία, είμαι ευχαριστημένος που υπάρχει ένας χώρος να φέρουμε τα παιδιά μας. Σε σχέση με άλλους δήμους θεωρώ πως είμαστε από τους προνομιούχους. Βέβαια, βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμα σε σύγκριση με άλλα πάρκα στο εξωτερικό από επίπεδο ασφάλειας και υποδομών», μας λέει ο Θανάσης Δημητρόπουλος, που μεγάλωσε στον Καναδά.

Στο γήπεδο 5Χ5 βρήκαμε την Αθανασία Καραγιάννη, μητέρα δύο παιδιών, έξι και εννέα ετών. «Έρχομαι κάθε απόγευμα με τα παιδιά μου, για να παίζουν μπάλα και να κάνουν ποδήλατο. Είναι μια παιδική χαρά που μας αρέσει πολύ, καθώς ο χώρος είναι ανοιχτός και μεγάλος», μας λέει η ίδια, ενώ τόνισε: «Θα ήθελα όμως το πάρκο των σκύλων να είναι κάπου αλλού, πιο μακριά από το χώρο της παιδικής χαράς, καθώς τα σκυλιά σηκώνουν πολύ σκόνη παίζοντας».

Άλλη μια μητέρα που επισκέπτεται, καθημερινά, το πάρκο μαζί με τον εννιάχρονο γιό της είναι η Αθηνά Μπουγιούκου. «Ο γιός μου ζητάει να έρθουμε στο πάρκο για να δει τους φίλους του και να παίξει μαζί τους. Τώρα, με το σχολείο θα αραιώσουμε λίγο τις επισκέψεις μας εδώ. Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών θεωρώ πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον χώρο».

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία του

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που θεωρούσαν πως στη θέση της Αεροπορικής Βάσης Ελληνικού, μετά την αποχώρηση της μονάδας, θα κατασκευαστεί κυκλοφοριακός κόμβος. Έτσι, προκειμένου να αποτρέψουν την αύξηση της κίνησης των αυτοκινήτων, την ηχορύπανση, αλλά και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, αποφάσισαν να παρέμβουν, όπως μας εξηγεί ο Εμμανουήλ Μιχέλης. «Αυτό το πάρκο ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνει, γι’ αυτό και το διεκδικήσαμε. Αλλιώς φοβόμασταν ότι θα πέσει πολύ τσιμέντο στην περιοχή. Ακούγονταν σενάρια για να δημιουργηθούν ανισόπεδες γέφυρες εδώ, να ανοίξει κάποιος νέος δρόμος που θα ξεκινούσε από την παραλία και θα κατέληγε στο αεροδρόμιο, κάτι που δεν επιθυμούσε κανένας από τους κατοίκους».

Έναν χώρο ανοικτό και ελεύθερο στη χρήση όλων, χωρίς πολεοδόμηση, επιθυμούσε και η Αθηνά Ξαρχουλάκου, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, το θυμάμαι σαν χθες να βλέπω απέναντι το στρατόπεδο, και τη σημαία να κυματίζει. Όταν έγινε η καταπάτηση ήμουν κι εγώ εκεί μαζί με όλους τους κατοίκους και τον κ. Γκοτζίδη, τον πρώην δήμαρχο Ελληνικού. Δώσαμε όλοι μεγάλο αγώνα, αλλά άξιζε τον κόπο. Είναι μεγάλη αναβάθμιση για την περιοχή μας αυτό το πάρκο, τα Σαββατοκύριακα πλημμυρίζει από κόσμο. Πρόκειται για έναν υπέροχο χώρο πρασίνου, που πρέπει να παραμείνει έτσι και να αποδοθεί στους κατοίκους».

Χαρά, αλλά και παράπονα

Τη δική του άποψη, προτάσεις, αλλά και παράπονα κατέθεσε στην εφημερίδα μας ο Βασίλης Σωπήλης, κάτοικος της περιοχής. «Δεν πρέπει ο ένας δήμαρχος να ακυρώνει τον άλλο. Πρόκειται για μια προσπάθεια συλλογική. Αφενός η προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους και αφετέρου ο νυν δήμαρχος, ο κ. Κωνσταντάτος συνέδραμαν στο να έχουμε αυτό το ωραίο πάρκο. Είχαν ακουστεί σενάρια ότι μπορεί εδώ να δημιουργούνταν πολεοδομικά έργα, χαίρομαι που δεν έγιναν και αξιοποιήθηκε ο χώρος κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης, θα ήθελα να μας επιτρέψουν να φυτέψουμε δέντρα στο πάρκο σε σημεία που ο δήμος θα μας υποδείξει, θα ήταν ωραία, ιδιαίτερα για τα παιδιά», μας λέει ο ίδιος, ενώ κλείνοντας υπογραμμίζει για το πάρκο σκύλων: «Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων μπαίνουν με τα κατοικίδιά τους από την είσοδο της παιδικής χαράς -ενώ υπάρχει άλλη είσοδος για εκείνους- αφήνοντας περιττώματα στο διάβα τους. Αυτό είναι απαράδεκτο σε έναν χώρο που παίζουν παιδιά. Και εφόσον οι ίδιοι δεν έχουν την ευθιξία να τα μαζέψουν, θα έπρεπε τουλάχιστον ο δήμος να φροντίσει να απαγορεύσει την είσοδο για τους σκύλους».

Το πάρκο σκύλων

Τα πάρκα σκύλων είναι ένα συναρπαστικό και ολοένα αυξανόμενο αστικό φαινόμενο. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, ως λύση ανάγκης, επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και έφτασαν στην Ελλάδα. Πλέον, και στα νότια προάστια, οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου έχουν τη δική τους «παιδική χαρά» για κοινωνικοποίηση, άθληση, εκτόνωση και παιχνίδι. Στον ειδικά περιφραγμένο χώρο για σκύλους συναντήσαμε τη Βίβιαν Νικολούδη, με τη μικρόσωμη Λούση. «Είναι μια πολύ θετική προσπάθεια για όλους μας. Είναι η νέα πνοή που είχε ανάγκη η περιοχή. Όταν δεν θέλουμε να περπατήσουμε πολύ και να κατέβουμε στην παραλιακή, το πάρκο αυτό είναι μια εξαιρετική λύση. Το σκυλάκι μου εδώ τρέχει, παίζει και γνωρίζει και άλλα σκυλιά, γεγονός που το απολαμβάνει πολύ. Θα ήθελα μόνο να είναι λίγο μεγαλύτερος ο χώρος και να έχει λιγότερη σκόνη. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να βάλουν μια ξύλινη εξέδρα, ώστε να μπορούμε να έχουμε και άλλες δραστηριότητες. Αν υπήρχαν οι υποδομές θα μου άρεσε πολύ να διδάσκω γιόγκα σε ένα τόσο όμορφο μέρος», μας λέει η Βίβιαν, δασκάλα γιόγκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα