Τα ρεκόρ της ομάδας ΔΙΑΣ-60.000.000 χιλιόμετρα τα τελευταία 7 χρόνια

Στο πρώτο άκουσμα προκαλεί απορία και ίσως δυσπιστία. Οι αριθμοί, όμως, λένε την αλήθεια. Το σύνολο του στόλου των μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙΑΣ έχει διανύσει, χιλιομετρικά, 1.497 φορές τον γύρο της Γης!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αξιόπιστες πηγές, που γνωρίζουν τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας αυτής, αναφέρουν ότι το σύνολο του στόλου των δίτροχων έχει διανύσει τα τελευταία επτά χρόνια 60.000.000 χιλιόμετρα! Κάτι που σημαίνει ότι,

με δεδομένο ότι η περίμετρος του Ισημερινού ισούται με 40.077 χιλιόμετρα, έχει διανυθεί 1.497 φορές ο γύρος της Γης! Και όχι απλά διανύθηκε,αλλά συνοδεύτηκε με συμπλοκές,καταδιώξεις, συλλήψεις και ένοπλες επιθέσεις σε βάρος των ανδρών της.Κι όμως, αυτό το απίστευτο ρεκόρ κινδυνεύει από την οικονομική ασφυξία, που πνίγει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα από τις αρχές του χρόνου.

Το 60% των μοτοσικλετών είναι παροπλισμένες

Η κατάσταση για τις περίπου 1.250 μοτοσικλέτες της υπηρεσίας περιγράφεται πλέον ως απελπιστική, αφούτο 60% είναι παροπλισμένες κι αυτές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε χρήση είναι εξαιρετικά καταπονημένες, καθώς δεν σταματούν να δουλεύουν!Εξ αιτίας ακριβώς αυτής της έλλειψης σε μοτοσικλέτες,οι υπάρχουσες σε λειτουργίαδεν αποσύρονται στους όρχουςμετά τη λήξη της βάρδιας των αστυνομικών αναβατών, αλλά αλλάζουν χέρια για να εκτελεστεί η επόμενη βάρδια υπηρεσίας!Αυτή η πρακτική, ως διαδικασία, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, εγκυμονεί τον επιπλέον κίνδυνο για τους οδηγούς, (καθώς δεν είναι αποκλειστικής χρήσης οι μοτοσικλέτες, όπως παλαιότερα),με αποτέλεσμα οι αναβάτες να μην γνωρίζουν ή να μην νοιώθουναπόλυτα εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά τους και τις βλάβες.

Ανώνυμος χορηγός δώρισε 70.000 ευρώ για επισκευές

Πριν από λίγο καιρό, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, δόθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ70.000 ευρώ από άγνωστο χορηγό, χρήματα τα οποία διατίθενταιγια την επισκευή περίπου 150 μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ.Με τέτοιες χορηγίες, όμως, τονίζουν οι ένστολοι, που ζουν την πιεστική κατάσταση,δενλύνεταιτο πρόβλημα, δεδομένου ότι στον χρόνο που θα απαιτηθείγια την παράδοσή τους από τα συνεργείαστην κυκλοφορία, θα έχουν αποσυρθεί άλλες, τουλάχιστον, εβδομήντα μοτοσικλέτες.Περίπου, δηλαδή,οι μισές!Πάντως, η επιβολή των capitalcontrols, σηματοδότησε ένα ακόμη χτύπημα και για τις μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ.Ματαιώθηκαν δωρεές επιχειρηματιών, που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της επισκευής δεκάδωνδικύκλων.Μάλιστα, εξ αιτίας του ίδιου προβλήματος, ανεστάλη και απόφαση τράπεζας, οι υπεύθυνοι της οποίας είχαν διαμηνύσει στην ΕΛΑΣ ότι θα διέθεταν περίπου 40.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό, με το οποίο θα μπορούσαν να επισκευαστούν μέχρι και 50 μηχανές.

«Δεν μας φοβίζουν τόσο οι κακοποιοί, όσο οι μοτοσικλέτες μας»

«Η μεγαλύτερη απειλή, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν είναι οι κακοποιοί, αλλά οι μοτοσικλέτες», λένε αστυνομικοί της υπηρεσίας. «Χρησιμοποιούμε», συνεχίζουν, «όσες μηχανές παίρνουν μπροστά, δίχως να ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε σώοι».Σημειώνεται ότι οι τελευταίες επισκευές από πλευράς υπηρεσίας έγιναν πριν από τέσσερις μήνες. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τυπικά το «πράσινο φως» δίνεται από το Αρχηγείο, καθώς τηνεκταμίευση των χρημάτων μπλοκάρει η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

Περιπολικά με 400.000 χιλιόμετρα

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο στόλος των περιπολικών της Άμεσης Δράσης. Λόγω έλλειψης χρημάτων, λειτουργικά είναι τα 80 με 100 περιπολικά από τα 180 που διαθέτει η πρώτη μάχιμη μονάδα των δρόμων.Τα περισσότερα απ αυτά είναι ηλικίας 15 ετών, ενώ το καθένα έχει διανύσει 300 με 400.000 χιλιόμετρα με συνέπεια να παρουσιάζουν σοβαρές και δαπανηρές βλάβες.Η «Αττικήfreepress» είχε φέρει στο φως δυο περιστατικά κατά τα οποία, υπό τα όμματα πολιτών, περιπολικά τυλίχτηκαν στις φλόγες από βλάβες και οι αστυνομικοί τα εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή για να μη καούν ζωντανοί!.

Η ομάδα ΔΙΑΣ στο διαδίκτυο

Η ομάδα ΔΙΑΣ, πέρα από τον δρόμο, αποφάσισε να μπει εξίσου δυναμικά στα μονοπάτια του ίντερνετ, διευρύνοντας, όπως διατείνονται οι εμπνευστές της κίνησης,την υπόσταση της μεμια νέα σελίδα στο διαδίκτυο «προκειμένου να ενημερώνει με άποψη, σθένος και κύρος αστυνομικούς και πολίτες, που αποζητούν την παρουσία τους».Το πρώτο εισαγωγικό κείμενο γνωριμίας των συντελεστών της «ΔΙΑΣ inAction», αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Κάποιους σας ξένισε, κάποιοι από εσάς αναρωτήθηκαν, κάποιοι σκεφτήκατε ότι καμία σημασία δεν έχει.Κι όμως… Πίσω από αυτό το όνομα βρίσκεται μία πρωτοβουλία παιδιών της Ομάδας ΔΙΑΣ, που μαζί με τους διαχειριστές αυτής εδώ της Σελίδας, ιδρύσαμε τον επίσημο Σύλλογο ΑστυνομικώνΔΙΑΣ.Πηγή έμπνευσης η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα στήριξή σας, τόσο στους δρόμους που περιπολούμε, όσο και μέσω της Σελίδας.Κύριος σκοπός, η στήριξη των υπηρετούντων στην ομάδα ΔΙΑΣ, καθώς και η προβολή του Αστυνομικού και Κοινωνικού τους έργου, μέσω και των δράσεων του Συλλόγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα