Σε απόγνωση η επιχειρηματική κοινότητα

Πρόσθετος φόρος για επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά με τον νόμο Χριστοδουλάκη

Έκτακτο «χαράτσι» που ξεκινά από τα 100.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 616 επιχειρήσεις, στις οποίες ξεκίνησε ο έλεγχος για τα αφορολόγητα αποθεματικά που είχαν σχηματίσει πριν από μία δεκαετία και κρίθηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε κάποιες, μάλιστα εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εισηγμένες, η «ταρίφα» της εφορίας φθάνει ακόμη και τα 180.000 ευρώ, ενώ η φορολόγηση και η επιστροφή των κρατικών αυτών ενισχύσεων είναι έντοκη. Οι εισπράξεις

από την φορολόγηση των αποθεματικών υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ και είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει την τρόικα. Σχετική αναφορά επί του ίδιου θέματος κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση της για την ελληνική οικονομία.

Η ανάκτηση των αποθεματικών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κλάδο, καθώς τα ποσά των φόρων που καλούνται να πληρώσουν μεσούσης της οικονομικής κρίσης είναι «τσουχτερά» και ο λογαριασμός είναι ήδη «φουσκωμένος» από τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Όσες πάλι επιχειρήσεις επιλέξουν να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές χάνουν το πολύτιμο για αυτές πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που είναι αναγκαίο για τις συναλλαγές τους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρήσεις που ζουν το μαρτύριο της μηδενικής ρευστότητας. Για «ξαφνικό θάνατο» κάνουν λόγο άνθρωποι της αγοράς, που ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αφουγκραστεί τις επιχειρήσεις που θέτουν θέμα συμψηφισμού αυτών των χρημάτων με επιστροφές ΦΠΑ ή άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους απέναντί τους.

Η ιστορία με τα αφορολόγητα αποθεματικά ξεκινάει από την εποχή Νίκου Χριστοδουλάκη. Ο τότε υπουργός Οικονομικών έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις (νόμος 3220/2004) να σχηματίζουν από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2004 και 2005 ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων σε ποσοστό μέχρι και 35% των κερδών. Του μέτρου επωφελήθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά, τα οποία στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς συνιστούν κρατική ενίσχυση και πρέπει να ανακτηθούν.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατέγραψε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να τα δηλώσουν (ειδικοί κωδικοί 045, 059 του Εντύπου Φ1 και 061 του Εντύπου Ε5) με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υπέβαλλαν στην εφορία. Από την καταγραφή προέκυψε ότι 6.200 επιχειρήσεις σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά με το συνολικό ύψος των «παράνομων» ποσών να φτάνει τα 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στους ίδιους κωδικούς αρκετές επιχειρήσεις, πέραν των αφορολόγητων αποθεματικών, είχαν δηλώσει και άλλα ποσά απαλλασσόμενα του φόρου εισοδήματος.

Ακολούθησε νέα αντιπαραβολή των στοιχείων, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώσπου συντάχθηκε η τελική λίστα με τις εταιρείες που πρέπει να επιστρέψουν τα αφορολόγητα αποθεματικά και ποιες όχι. Οι 5.584 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, απαλλάχθηκαν από την επιστροφή, δεδομένου ότι δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για επενδύσεις ύψους 100.000-150.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας (de minimis) το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων. Οι υπόλοιπες 616 επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά, καθώς αποτελούν πόρουςκαι έσοδα του ελληνικού κράτους, τα οποία του ανήκουν. Στις εταιρείες που είναι υποχρεωμένες για την έντοκη επιστροφή της κρατικής αυτής ενίσχυσης η εφορία έχει αποστείλει ειδικά «ραβασάκια» για την εκ νέου φορολόγηση των δύο χρήσεων 2004 και 2005.

The post Σε απόγνωση η επιχειρηματική κοινότητα appeared first on Attikipress.gr Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα