Αίτηση συνταξιοδότησης στο IKA

Tηνυποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή τηςαίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατοςή αναπηρίας από 1 Ιουλίου (www.ika.gr) προβλέπειεξαιρετικά επειγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑκαι αφορά τόσο την κύρια όσο και τηνεπικουρική σύνταξη.

Εξαίρούνταιοι ασφαλισμένοι στα ταμεία που ενταχθηκανστο ΙΚΑ, το ταμείο της ΔΕΗ και τωνγεωργικών

συναιτεριστικών οργανώσεων(ΤΣΕΑΠΓΣΟ).

Επίσης,εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότηταυποβολής έντυπης αίτησης συνταξιοδότησηςγια τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασηςσύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότιγια τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτησησυνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείταιη ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφήςτων έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σεεξέλιξη.

Οιενδιαφερόμενοι, μετά την υποβολή τηςηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει εντός30 ημερών να καταθέσουν τα απαιτούμεναδικαιολογητικά (εφόσον αυτά δεν ανήκουνστην κατηγορία των αυτεπαγγέλτωςαναζητούμενων από την υπηρεσία) ενώ δενχρειάζεται να προσκομίσουν αντίγραφοτης ηλεκτρονικής αίτησης.

Ηδιαδικασία

Ηυποβολή της ηλεκτρονικής αίτησηςσυνταξιοδότησης από τους ασφαλισμένουςπου επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν λόγωγήρατος ή αναπηρίας θα γίνεται μέσω τηςιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr),ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικέςυπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίεςπρος ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονικήυποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», μεδύο τρόπους:

α)Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από τηνηλεκτρονική υπηρεσία «ΠιστοποίησηΑσφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασίαπου δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστηματου ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου,παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίαςπιστοποίησης.

β)Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασίαπου προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστηματου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

Επίσης,βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες πουαπαιτούνται για την υποστήριξη τουσυστήματος ηλεκτρονικής αίτησηςσυνταξιοδότησης και από τα Κ.Ε.Π.

Keywords
Τυχαία Θέματα