Τα μυστικά των επιτοκίων

Το επιτόκιο ενός δανειακού προϊόντος αντανακλά τον κίνδυνο που αναλαμβάνει η τράπεζα από την χορήγηση του δανείου. Ο κίνδυνος αυτός είναι συνάρτηση του σκοπού του δανεισμού αλλά και των εξασφαλίσεων (προσημείωση, μετρητά, προσωπικές εγγυήσεις) που παρέχονται από τον καταναλωτή. Δάνεια χωρίς ιδιαίτερα δικαιολογητικά και για μη συγκεκριμένο σκοπό (καταναλωτικά) έχουν σημαντικά πιο υψηλό επιτόκιο από δάνεια για αγορά ή

επισκευή κατοικίας, ή αγορά αυτοκινήτου.

Το ύψος και η ποιότητα των εξασφαλίσεων καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το ύψος του επιτοκίου. Τα δάνεια με εξασφάλιση ακίνητα ή καταθέσεις χορηγούνται με ευνοϊκότερους όρους έναντι δανείων με εξασφάλιση μετοχές ή μόνο με προσωπικές εγγυήσεις.

Τα κριτήρια που επηρεάζουν την επιλογή του καταναλωτή ανάμεσα σε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο συνδέονται άμεσα με το επενδυτικό του προφίλ. Το σταθερό επιτόκιο είναι απαλλαγμένο από επιδράσεις από εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες, όπως οικονομικές συγκυρίες ή μεταβλητές στην αγορά χρήματος. Η γνώση που προσφέρει στον καταναλωτή για τις μελλοντικές σταθερές πληρωμές του τον βοηθάει στον ευκολότερο και εγκυρότερο προγραμματισμό του. Πλην όμως, από την άλλη πλευρά, τον αποστερεί από τυχόν ελαφρύνσεις, ως προς την αποπληρωμή του δανείου με καταβολή λιγότερων τόκων επί του κεφαλαίου, που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και της πτώσης των επιτοκίων. Το τελικό σταθερό επιτόκιο αποτελείται από το επιτόκιο που συμφωνείται με την τράπεζα πλέον της κρατικής επιβαρύνσεως.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο, αντίθετα, είναι μεταβλητό, με δυνατότητα διακυμάνσεων, ήτοι αυξομειώσεων για τον δανειολήπτη, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, το κόστος του χρήματος και την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας. Δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στον δανειολήπτη αλλά την προσδοκία μείωσης του επιτοκίου, σε περίπτωση ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας και συνεπώς μείωσης του συνολικού ποσού του καταβλητέου τόκου. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο καταναλωτής που συνάπτει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο απαιτείται να έχει μια γενική αντίληψη της οικονομικής συγκυρίας, ώστε να έχει συγκεκριμένες και εύλογες προσδοκίες, όσον αφορά τη διαμόρφωση του μελλοντικού επιπέδου των επιτοκίων. Το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται με βάση τρεις επιμέρους παραμέτρους: τη βάση αναφοράς που είναι κυμαινόμενη και μπορεί να είναι το διατραπεζικό επιτόκιο (π.χ Euribor) ή το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το περιθώριο κέρδους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (spread) που είναι σταθερό και τέλος την κρατική επιβάρυνση. Όπως γίνεται κατανοητό, κάθε μεταβολή στο κυμαινόμενο μέρος του δανείου επηρεάζει το συνολικό τελικό επιτόκιο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι ότι το δοσολόγιο που λαμβάνει κατά την έγκριση δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι ενδεικτικό: στην πραγματικότητα το ποσό της δόσης του ενδέχεται στο μέλλον να αυξηθεί ή να μειωθεί.

Ένα διαφορετικό είδος δανειακού προϊόντος που εμφανίζεται κατά περιόδους είναι ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα (π.χ. γιεν, δολάρια, ελβετικά φράγκα). Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από την δυσκολία παρακολούθησης και στάθμισης του κινδύνου των εξελίξεων που επηρεάζουν τα επιτόκια των δανείων αυτών, εισέρχεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Στα κυμαινόμενα επιτόκια σε εγχώριο νόμισμα ο κίνδυνος προέρχεται από την αύξηση των επιτοκίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καταναλωτή με επιπλέον τόκο. Στα δάνεια σε ξένο νόμισμα, πέραν της μεταβλητότητας του επιτοκίου, ο καταναλωτής μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά από την μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του εγχώριου νομίσματος και του νομίσματος στο οποίο είναι εκταμιευμένο το δάνειο, καθώς δεν επηρεάζεται μόνο το ύψος του καταβαλλόμενου τόκου, αλλά και του κεφαλαίου που πρέπει να αποπληρώσει. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η κρατική επιβάρυνση δεν είναι ίδια για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων.

The post Τα μυστικά των επιτοκίων appeared first on Attikipress.gr Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα