Πώς άρπαζαν χρήματα για να… γλιτώσουν τους καταθέτες από «κούρεμα»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έγκλειστος φυλακών και δύο ελεύθεροι ως πρότινος συνεργοί του, υποδύονταν τηλεφωνικά ανώτερους υπαλλήλους τραπεζών, τηλεφωνούσαν σε καταθέτες και ζητούσαν χρήματα μέσω επιταγών για να τους γλιτώσουν δήθεν από «βέβαιο κούρεμα»!

Η Αστυνομία σταμάτησε τη… μηχανή ης απάτης, η οποία σε χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών είχε αποφέρει στους εμπνευστές της 10.000 ευρώ. Τα θύματα, προέρχονται από τη Σάμο και το Αγαθονήσι.

Για τέσσερις υποθέσεις

απατών, ταυτοποιήθηκαν τρεις δράστες, 23, 24 και 39 ετών.
Κατάφεραν να αποσπάσουν από πολίτες 10.000 ευρώ, υποδυόμενοι – κατά περίπτωση – τους τραπεζικούς υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου, ο 23χρονος επικοινώνησε τηλεφωνικά με 48χρονο ημεδαπό κάτοικο του Αγαθονησίου και υποδυόμενος τον υπάλληλο τραπεζικού καταστήματος, τον έπεισε να του αποστείλει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ μέσω ταχυδρομείου, με το πρόσχημα ότι θα τον προστάτευε από επικείμενο «κούρεμα» καταθέσεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και συνελήφθησαν λίγο αργότερα, ο 23χρονος με τον 24χρονο συνεργό του, σε ταχυδρομείο στην περιοχή του Κορυδαλλού της Αττικής, την ώρα που επιχείρησαν να πάρουν τα χρήματα.
Προέκυψε στη συνέχεια, ότι, ο 23χρονος και ο 24χρονος από κοινού με τον 39χρονο, ο οποίος είναι ο έγκλειστος των φυλακών, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, στις 7 του μηνός, απέσπασαν από μία 71χρονη κάτοικο Σάμου, το χρηματικό πόσο των 5.000 ευρώ.

Επίσης οι ίδιοι δράστες, την προηγούμενη ημέρα είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν δύο ακόμη πολίτες της Σάμου.

Πώς εξαπατούν επιτήδειοι καθημερινά τους πολίτες
Με αφορμή και τα πάρα πάνω η Αστυνομία, συμπυκνώνει τις τελευταίες απάτες και δίνει σχετικές οδηγίες-πληροφορίες στους πολίτες. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της:
Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις, που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:
· Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου πχ. του υιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.
· Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος.
· Είμαι εφοριακός και ο υιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.
· Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων.

Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα.

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς, τραπεζικούς υπαλλήλους και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη ή πρόκειται να μεσολαβήσουν στη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Το άρθρο Πώς άρπαζαν χρήματα για να… γλιτώσουν τους καταθέτες από «κούρεμα» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα