Με σκληρές κόντρες και 179 ψήφους πέρασε η απλή αναλογική (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tο νομοσχέδιο για τον πολυσυζητημένο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική πέρασε με 179 ψήφους από το ελληνικό Κοινοβούλιο . Οι βουλευτές που ψήφισαν ήταν 281 δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή είχε επιλέξει να απόσχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ του εκλογικού νόμου επί της αρχής . Το ΚΚΕ ψήφισε «Παρών» ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. .

Η καταμέτρηση της Βουλής

«Στην ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 ψήφισαν ναι 180 βουλευτές, όχι 81 βουλευτές και παρών δήλωσαν 20 βουλευτές.

Επί του άρθρου 2 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές, όχι 83 βουλευτές και παρών δήλωσαν 19 βουλευτές.

Επί του άρθρου 3 ναι ψήφισαν 163 βουλευτές, όχι 101 βουλευτές και παρών 17 βουλευτές.

Επί των άρθρων 4 και 5 ναι ψήφισαν 179 βουλευτές, όχι ψήφισαν 86 βουλευτές και 16 δήλωσαν παρών».

Ποιοι βουλευτές διαφοροποιήθηκαν

Ο Γιώργος Δημαράς από τους Οικολόγους Πράσινους δεν ακολούθησε την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 σχετικά το όριο εισόδου των κομμάτων στη βουλή.

Οι διαφοροποιήσεις κυριάρχησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

«Παρών» δήλωσαν στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός. Το αντίθετο έπραξαν οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού.

«Παρών» δήλωσαν στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17, οι Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς. «Παρών» στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3 για το όριο εισόδου στη Bουλή δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα.

Μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών, «παρών» στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι ψήφισε ο Στάθης Παναγούλης. Ναι σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τσίπρας: Εδώ έως το 2019 – Μετά το 2019 με την ψήφο του λαού

«Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ έως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Είναι σημαντική ημέρα η σημερινή γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά» υπογράμμισε πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για την ψήφο στα 17 τονίζοντας ότι «αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα«.

«Να συνειδητοποιήσουμε ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το ’74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα«, σχολίασε για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ.Τσίπρας .

«Απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τα κόμματα που κινούνται στον χώρο του κέντρου και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά:

«Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση».

Μητσοτάκης: Πολιτική αστάθεια και αναταραχή με την απλή αναλογική

Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

«Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και για αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ. Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ«, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους. Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή» είπε και επέμεινε ότι η απλή αναλογική «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».

Για την ψήφο στα 17 μίλησε για «τακτικισμό» και έθεσε το ερώτημα «γιατί αρνείστε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού».

«Η ΝΔ η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, εγγυάται ότι η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας θα είναι καλύτερη. Η επικίνδυνη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Μιχαλολιάκος: Δεν θα γίνουμε ουρά κανενός

«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι, δεν είμαστε ουρά κανενός»,τόνισε ο Νίκος Μιχαλολιάκος και μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον εκλογικού νόμου, .

«Ας μην μιλάτε για αγνή άδολη λογική αλλά για ένα ανατολίτικο παζάρι. Σε αυτή την ιστορία η Χρυσή Αυγή δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει» υποστήριξε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής .

«Δέκα μέρες λάσπης, παραπληροφόρησης και ατέλειωτα ανατολίτικα παζάρια στα οποία δεν συμμετέχει η Χρυσή Αυγή», τόνισε o κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια πολιτική. Αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή θα λέγατε είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ψηφίζαμε θα λέγατε είμαστε ουρά της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή δεν γίνεται ουρά κανενός. Ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε να επιλέξουμε τίποτα, γιατί ακολουθείτε την ίδια πολιτική των εθνοκτόνων μνημονίων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γεννηματά: Φοβάστε την απλή λογική και κάνετε παιχνίδια με την απλή αναλογική

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Το κόλπο δεν έπιασε αυτή τη φορά. Παίζετε με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε, τα κάνατε μαντάρα. Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» είπε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Στον αποπροσανατολισμό στοχεύει η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά .

Κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι «συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ».

Σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Θεοδωράκης: Να το ξεχάσουν όσοι σκέφτονται κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα

Με σκληρό ύφος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας πως το Ποτάμι λέει «όχι» στην εξαπάτηση: «Μην παθιάζεστε τόσο πολύ με την πρότασή σας γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο περάσετε ξανά μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Θα βρείτε μια δικαιολογία» .

«Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας». Πιο παράξενο όμως, είναι το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη «προοδευτικό» ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Είναι προοδευτικό να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης; Παιδιά που σπούδασαν εδώ, επιστήμονες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τώρα τους λέμε «δεν θα ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές!», «δεν θα ψηφίσετε γιατί φύγατε». Είναι προοδευτικό; Και γιατί στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν; Είναι προοδευτικό να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι «χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζα ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς»; Είναι προοδευτικό να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ’15 αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του ‘16» σχολιάζοντας το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015.

Καμμένος: Μη επιχείρημα ότι οι σταθερές κυβερνήσεις απαιτούν μεγάλα κόμματα

«Αν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αλλάζει έχουμε υποχρέωση να φύγουμε από τα στερεότυπα» υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές «να κάνουμε το πρώτο βήμα να ψηφίσουμε τα δύο άρθρα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας. Να ψηφίσουμε την απλή αναλογική και να δείξουμε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά».

«Δεν είναι επιχείρημα ότι οι σταθερές κυβερνήσεις απαιτούν μεγάλα κόμματα. Και αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή, με κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους» συνέχισε.

Σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι μπορεί να συζητηθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Λεβέντης: Το ανάθεμα των μονοκομματικών κυβερνήσεων – ΒΙΝΤΕΟ

«Να φύγουμε από το ανάθεμα των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων και να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας» πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης .

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά στους επόμενους λίγους μήνες, αφορά στο μέλλον της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι θέλει το «δώρο» του μπόνους : «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία, απλά δεν θα έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό» λέγοντας απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά ότι «τη νύχτα που θα χαίρεται η ΝΔ εσείς ίσως δεν θα είστε στην αίθουσα».

Καβγάς Μητσοτάκη – Βούτση για της Χρυσή Αυγή

Τα αίματα άναψαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Βούτση με αφορμή μια δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος της βουλής για τη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε μια δήλωση του κ. Βούτση στον ΣΚΑΪ ότι στη Κοινβούλιο δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Γεννηματά : Τι είδους Αριστερά είστε εσείς που κυβερνάτε με την ακροδεξιά απόφυση;

«Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς, εσείς τι είδους Αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, η οποία αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε: «Δεν έχετε αξιοπιστία, ούτε κύρος».

Καμμένος : Παρά φύση σοσιαλίστρια είστε εσείς

«Η κ. Γεννηματά επανέλαβε για άλλη μία φορά τα περί δεξιάς απόφυσης, παρά φύση σοσιαλίστρια είστε εσείς» απάντησε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Κρίμα ήταν η απάντηση Τσίπρα στην Γεννηματά

«Είσαστε ουραγός όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και όμηρος πολιτικών επιδιώξεων που ενδεχομένως σας υπερβαίνουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την απάντησή τουστην Φώφη Γεννηματά.

Το άρθρο Με σκληρές κόντρες και 179 ψήφους πέρασε η απλή αναλογική (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, νεα δημοκρατια, ιλχάν αχμέτ, αλέξης τσίπρας, εκλογικός νόμος, νίκος μιχαλολιάκος, συριζα, ΚΚΕ, νέα, ψηφοφορία, βουλη, νικολοπουλος, τσιπρας, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, μνημονιο, σημαίνει, μιχαλολιάκος, απρόσκοπτα, δημοσκοπηση, καλοκαιρι, καμμενος, παραιτηση λεβεντη, μυστικες δημοσκοπησεις, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, Αμυρας, δημοκρατικη συμμαχια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μιχαλολιάκος, ψαριανος, ξανα, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, ενωση κεντρωων, εκλογικός νόμος, βουλευτες, αυγη, βημα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, ηθικη, ηττα, ομηρος, παιχνιδια, σημερινη, αρθρα, αρθρο, απλα, απρόσκοπτα, αφορμη, αχμετ, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γρηγορης, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δωρο, ειπαν, ειπε, ελπιδα, ενημερωση, εποχη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδια, υφος, θεοδωρακης, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λεβεντης, λεωνιδας, μηνες, μητσοτακης, μπορειτε, νυχτα, ομαδα, οραμα, παιδια, παζαρι, παμε, συζητηση, σχεδιο, φυση, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, ψηφοφορία, αιματα, δημητρης, δικαιωμα, ενωση, χωρα, κυριακου, μια φορα, μπροστα, ουρα, σημαίνει, σπυρος, θεοχαρης, υπεροχη, χαιρεται, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα