Πολιτικό θρίλερ με την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που εισήλθαν παράνομα στην Ελληνική επικράτεια, επέστρεψαν στην Καβάλα με ελικόπτερο, περιμένοντας την απόφαση για την χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Μετά το πέρας μιας τυπικής δικαστικής διαδικασίας, το μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης έκρινε τους 8 αξιωματικούς ένοχους για παράνομη είσοδο στην χώρα, και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή. Οι Τούρκοι

αξιωματικοί, υποστήριξαν πως δεν έλαβαν ενεργό μέρος στο πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ δήλωσαν πως η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο για αυτό και επέλεξαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Ο συλληφθέντες αξιωματικοί κρατούνται προς ώρας στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, η οποία φυλάσσεται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έως ότου αποφανθεί η Ύπατη Αρμοστεία περί της χορήγησης ή μη πολιτικού ασύλου. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και ότι θα εφαρμοστεί η ελληνική και η διεθνής νομοθεσία.

Παράλληλα το αίτημα της Τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιλύσει ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό και νομικό γρίφο. Πάντως τα μέχρι τώρα δεδομένα καταδεικνύουν, πως πιθανότατα θα απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, καθώς η κατάσταση κινδύνου που επικαλέσθηκαν οι 8 αξιωματικοί για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, ήταν ψευδής.

Τούρκοι δικηγόροι ζήτησαν την απέλαση των 8 αξιωματικών

Στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης όπου έγινε η δίκη των 8 αξιωματικών εμφανίστηκαν, έξι Τούρκοι δικηγόροι οι οποίοι και ζήτησαν να παραστούν στην δίκη ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας εναντίον των Τούρκων αξιωματικών. Ενώ ο εκπρόσωπός τους, δικηγόρος Δρ. Ραμαζάν Αριτουρκ αποπειράθηκε να παραδώσει στην Πρόεδρο του δικαστηρίου έγγραφα που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποδείκνυαν την ενεργό συμμετοχή των κατηγορουμένων στο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου δεν παρέλαβε τα έγγραφα με το αιτιολογικό ότι δεν υφίσταται κάποια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που να επιτρέπει την συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων που δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Ευχαριστίες των κατηγορούμενων προς τον ελληνικό λαό

Μετά το πέρας της δίκης οι οκτώ κατηγορούμενοι μέσω της δικηγόρου τους, κα Κατερίνα Δαπουδάνη προχώρησαν σε κοινή δήλωση στην οποία εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο ελληνικό λαό, ζητώντας συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα και ότι εκτελούσαν εντολές.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή τους :

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Το άρθρο Πολιτικό θρίλερ με την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα