Ο άνθρωπος που ζει χωρίς καρδιά εδώ και τέσσερις μήνες!

Τεχνολογικό επίτευγμα με επιστημονικές προεκτάσεις. Μόλις έγινε γνωστή η ιστορία του 37χρονου πυροσβέστη Γιάκουμπ Χάλικ οι περισσότεροι απόρησαν πως βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Ο 37χρονος έπασχε από καρκίνο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

Έτσι, οι γιατροί τοποθέτησαν δύο αντλίες στη θέση της καρδιάς του και ο ασθενής έχει καταρρίψει ήδη το ρεκόρ επιβίωσης, καθώς εδώ και καιρό βρίσκεται στην ζωή, χωρίς ουσιαστικά να λειτουργεί η καρδιά του!

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, "είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής

να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς".

Ο Τσέχος χειρουργός έχει μετατραπεί σε πραγματικό "σταρ" στην πατρίδα του. Ο ίδιος εξηγεί ότι η περίπτωση του Χάλικ ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση. Όπως επισημαίνει, η μεταμόσχευση ενός οργάνου προϋποθέτει τη λήψη ισχυρών φαρμάκων, με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς, τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα. Κατά συνέπεια, ο Χάλικ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς, έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν, ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας, η αναμονή για τον Χάλικ ενδέχεται να κρατήσει από 6 έως και 9 μήνες.

Μοναδική ενοχλητική τεχνική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο Χάλικ πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν "ζωή" στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες.

Βέβαια, ο καρδιοχειρουργός του σπεύδει να προσθέσει πως "η ποιότητα της ζωής του ασθενούς για όσο διάστημα δεν έχει καρδιά είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με κάποιον που θα είχε κάνει μεταμόσχευση". Όπως τονίζει ο Χάλικ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κολυμπήσει, να τρέξει, να ανέβει σκάλες ή να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα τον κουράσει ή έστω που θα τον αγχώσει, ενώ συνολικά η επέμβαση αναμένεται να κοστίσει 250.000 ευρώ.



Keywords
Τυχαία Θέματα