ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΚΙΩΔΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

09:10 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Το σχήμα που θα μαρκάρει στενά τους υπουργούς της κυβέρνησης ανακοινώνει σήμερα η Κουμουνδούρου, μετά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά στις 11 η ώρα. Το matrix24.gr παρουσιάζει τις «ομάδες παρακολούθησης» για όλους τους τομείς.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκροτήσει ένα… ουδόλως «μικρό και ευέλικτο» σκιώδες υπουργικό

συμβούλιο, καθώς τον κάθε υπουργό και το καθένα υπουργείο δε θα το παρακολουθεί ένας «σκιώδης υπουργός», αλλά… μια τριμελής ή τετραμελής ομάδα, η «ομάδα παρακολούθησης και ελέγχου». Η στελέχωση των ομάδων αυτών, ανά αντικείμενο του κυβερνητικού έργου, θα «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί σήμερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στην απόφαση να συγκροτηθούν «ομάδες παρακολούθησης» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας για δύο λόγους: πρώτον, για να τοποθετηθούν στον κάθε τομέα στελέχη όλων των τάσεων και των πολιτικών αποχρώσεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην άσκηση αντιπολίτευσης κατά το δυνατόν περισσότερα μέλη της πολυπληθούς πια (μετρά 71 βουλευτές) κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ομάδες παρακολούθησης

Τον συντονισμό των ομάδων παρακολούθησης και ελέγχου, εκτός του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει ο Νίκος Βούτσης ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε τέτοια ομάδα θα υπάρχει ένας κεντρικός «τομεάρχης», που θα πλαισιώνεται κι από άλλους βουλευτές ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, το «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφωθεί περίπου ως εξής:

Στο τομέα οικονομίας, κεντρικό ρόλο θα αναλάβει ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης, ενώ συμμετοχή θα έχει και ο επίσης πανεπιστημιακός και οικονομολόγος, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λόγο και ρόλο θα έχει, προφανώς, και ο «οικονομικός εγκέφαλος» της Κουμουνδούρου, Γιάννης Δραγασάκης. Επί της οικονομίας θα τοποθετείται και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει αναλάβει την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η τομεάρχης θα είναι η Ρένα Δούρου, ενώ ρόλο θα παίζει και το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Κώστας Ήσυχος. Παρεμβάσεις επί των θεμάτων αυτών θα πραγματοποιεί στη Βουλή και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει πάρει το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών και της Άμυνας και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στον τομέα της Άμυνας, ο «σκιώδης υπουργός» θα είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, θα επικουρείται, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης θα είναι… πολύ τυχερός, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει τα θέματα της Υγείας και θα πλαισιωθεί από τους… περίπου 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γιατροί και φαρμακοποιοί!

Στον τομέα Παιδείας, την «man to man» αντιπολίτευση στον αρμόδιο

Keywords
Αναζητήσεις
σκιώδης υπουργός τι σημαινει
Τυχαία Θέματα