Firefox OS: Η επίσημη ονομασία του λειτουργικού συστήματος της Mozilla για smartphones

Εδώ και λίγους μήνες ακουγόταν η είδηση που έγινε πραγματικότητα αργότερα, ότι η Μozilla, η εταιρεία που αναπτύσσει τον FIrefox σχεδιάζει το δικό της λειτουργικό για φορητές.

Χθες, μόλις η Mozilla αποφάσισε να επισημοποιήσει το προϊόν της καθαρά για λόγους marketing, καθώς μετονόμασε το Boot to Gecko σε Firefox OS,

το οποίο θα είναι στο εξής η επίσημη ονομασία του λειτουργικού συστήματος.

Σίγουρα το όνομα θυμίζει αυτόματα και το Chrome OS, αν και το τελευταίο αφορά laptops και desktops, ενώ το Firefox OS αποκλειστικά smartphones.

Το λειτουργικό Firefox OS βασίζεται σε τεχνολογίες web και οι εφαρμογές θα είναι γραμμένες με τα εργαλεία των web apps, όπως HTML5, CSS3, JavaScript κλπ, ενώ ορισμένες από αυτές θα μπορούν να λειτουργούν και offline.

Ουσιαστικά, ακόμα και οι βασικές λειτουργίες του συστήματος όπως ρολόι, εφαρμογή μουσικής, σύστημα κλήσης θα είναι ουσιαστικά μια ιστοσελίδα ειδικά διαμορφωμένη για smartphone.

Τέλος, η Mozilla ανακοίνωσε τους νέους συνεργάτες της για το project, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Alcatel και ZTE, για την κατασκευή των πρώτων συσκευών με επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon, και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, Sprint και Telefonica για τη διανομή τους.

Πηγή: Μozilla.org

Keywords
Τυχαία Θέματα