Γιατί να ιδρύσουμε μία κοινωνική επιχείρηση

Πριν μιλήσουμε για τις σκέψεις που θα μας οδηγήσουν στη δημιουργία μιας Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) ας δούμε τι είναι η Κοινωνική Οικονομία. Πως ορίζεται;

Γράφει ο Κωστής Σμέρος

Με αρκετά λεπτομερή τρόπο η ίδια η νομοθεσία την αναφέρει ως «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων».

Και ποιο θα είναι το όχημα μας για

να φτάσουμε σε αυτό το σκοπό; Εδώ, λοιπόν, έρχεται μια σύγχρονη συντομογραφία που αντικατοπτρίζει την εποχή της μοντέρνας επιχειρηματικότητα. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι ο φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

Συνεπώς, ως νέα μορφή επιχειρηματικότητας, η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες σχετικές με την εξάπλωση τους ως φορέων επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Το γεγονός ότι στοχεύουν σε ευρύτερους σκοπούς από τους αμιγώς κερδοσκοπικούς και θέτουν το συλλογικό συμφέρον στις άμεσες προτεραιότητες τους δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον λειτουργίας και σχεδιασμού τους. Έτσι, η προσέγγιση και τα εργαλεία για την ίδρυση, την χρηματοδοτική στήριξη και τις πτυχές, που μπορούν να πάρουν, ποικίλουν και διαφέρουν ώστε η κοινωνική τους επίδραση να αποτελεί μετρήσιμο και αποδοτικό μέγεθος.

Συνεπώς ποιο είναι το βασικό κριτήριο για την επιτυχή πορεία μιας τέτοιας επιχείρησης στο μέλλον; Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο με το οποίο θα προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, αφού πρόκειται για μια ειδική μορφή επιχειρηματικότητας;

Μα και βέβαια να έχει αγαπήσει ο κάθε κοινωνικός επιχειρηματίας το κενό που θέλει να καλύψει. Να ξέρει ποιο είναι και γιατί υπάρχει στην περιοχή που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί. Αλλά να αγαπήσει και το ίδιο αντικείμενο της δράσης του. Μόνο όταν κάποιος ξέρει και αγαπά το αντικείμενο της δουλειάς του, ειδικά όταν αυτό έχει και την παράμετρο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, μπορεί να το κάνει ολοκληρωμένα. Στην ουσία να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο γύρω μας.

Για να κάνουμε όμως κάτι ακόμα καλύτερο σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα του. Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τοπικής αγοράς και να τα αναπτύξουμε βήμα βήμα. Έτσι, θα θέσουμε την επιχειρηματική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Άρα δεν είναι μόνο ο παραπάνω στόχος που τίθεται ως προτεραιότητα, αλλά οι κινήσεις ενός κοινωνικού επιχειρηματία να μην δημιουργούν αντιφάσεις στη λειτουργία της πρωτοβουλίας του. Έτσι, η επίδραση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας πρέπει να είναι συνδεδεμένη με το κοινωνικό σύνολο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνδυασμός τριών παραμέτρων: καινοτομία, ευρηματικότητα, εντοπισμός ευκαιριών.

Και πως μπορεί να συνδυαστεί το οικονομικό με το κοινωνικό όφελος; Εκεί, μεσολαβεί το αντικείμενο της κοινωνικής επιχείρησης το οποίο είναι το πάθος των επιχειρηματιών. Στην ουσία πρόκειται για τη βασική θεωρία που συνοδεύει κάθε μεγάλη κίνηση προς νέες κατευθύνσεις. Είναι η θεωρία της αλλαγής που προωθεί κάτι νέο, διαφορετικό, πρωτοποριακό και παράλληλο με το πνεύμα της εποχής. Και αυτό το στοιχείο είναι η εγγύηση επιτυχίας του «προϊόντος», δηλαδή του αντικειμένου δραστηριότητας μιας Κοινωνικής Επιχείρησης. «Δεν είναι μία λύση ανάγκης» λένε οι ειδικοί, αλλά μία επιλογή προσφοράς, καινοτομίας και έξυπνης επιχειρηματικότητας. Και βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει τόλμη, προσπάθεια για δράση και αποτέλεσμα. Ήδη στην Ευρώπη μία πολύ έτοιμη και ικανή κοινωνική παραγωγική μάζα στελεχών που η δραστηριότητα τους αλλά και η κοινωνική τους παρουσία εξαρτάται άμεσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Στην ουσία, λοιπόν, η κοινωνική επιχειρηματικότητα που κινείται ανάμεσα στην συμβατική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική- ακτιβιστική δράση αποτελεί την αντανάκλαση των αναγκών που χρειάζεται η αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας.

Το διαβάσαμε στον ιστότοπο Athena.org.gr

The post Γιατί να ιδρύσουμε μία κοινωνική επιχείρηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα