Υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα;

Πώς αισθάνεσαι; Μια ερώτηση που ενώ ακούγεται εύκολη, δεν μπορούμε πάντα να την απαντήσουμε ξεκάθαρα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, είτε δεν θέλουμε να τα αποδεχτούμε, είτε νιώθουμε ενοχές κάποιες φορές γι΄αυτά.

Τα συναισθήματά μας όμως έχουν πολύτιμο ρόλο στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μας καθοδηγούν αλλά και μας προστατεύουν. Και η διαχείρισή τους είναι επίσης πολύ σημαντική.Το πιο βασικό να γνωρίζουμε είναι πως τα συναισθήματα δεν διαχωρίζονται σε «καλά» και «κακά» αλλά σε ανοιχτά-«εύκολα» και κλειστά-«δύσκολα».
Ο πρώτος διαχωρισμός, που οι περισσότεροι μπαίνουν στην παγίδα να κάνουν μπορεί να μας μπλοκάρει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη νιώσει στην ζωή του φόβο, λύπη, άγχος.Το να ενοχοποιούμε τα δύσκολα συναισθήματά μας, μας κόβει το δικαίωμα να τα εκφράσουμε, να τα μοιραστούμε και άρα να τα δουλέψουμε και να τα απομακρύνουμε. Άρα τα κρύβουμε καλά και τα παγώνουμε μέχρι ωσότου( συνήθως άγαρμπα) να πεταχτούν από εκεί που τα κρύψαμε.Νιώθω θυμό όταν μια ανάγκη μου δεν καλύπτεται ή όταν κάτι με πιέζει. Ο θυμός ενεργοποιεί τον οργανισμό μου και το σώμα μου να δράσει, με κινητοποιεί.Νιώθω άγχος όταν αισθάνομαι ότι απειλούμαι ή όταν θέλω πολύ να καταφέρω κάτι. Το άγχος ενεργοποιεί το σώμα μου προς τον στόχο.Νιώθω φόβο όταν είμαι σε κίνδυνο ή μπροστά σε μία άγνωστη κατάσταση. Ο φόβος με προστατεύει από κινδύνους και με βοηθάει να προετοιμαστώ.Νιώθω λύπη όταν κάτι στερούμαι ή κάτι χάνω. Η λύπη με βοηθάει να επεξεργαστώ μια δύσκολη πραγματικότητα και να πάω παρακάτω.Το κακό δεν είναι λοιπόν να νιώσουμε θυμό, λύπη ή όποιο άλλο «δύσκολο» συναίσθημα, γιατί το κάθε συναίσθημα θέλει να μας πει κάτι, αλλά να το αφήνουμε ανέκφραστο και να μη το διαχειριζόμαστε.Δεν οφείλονται αυτά που αισθανόμαστε αν εμείς δεν είμαστε καλά, ούτε τα ίδια τα συναισθήματα είναι η αιτία του προβλήματος. Εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε.Ο εσωτερικός μας κόσμος συνδέεται άμεσα με τον εξωτερικό μας, όπως το σώμα μας με την ψυχή μας. Για να συνδέονται υγιή αυτοί οι «δυο κόσμοι» θα πρέπει να τους επιτρέπουμε την επαφή και να δίνουμε χώρο στο συναίσθημα και τον αυθορμητισμό να βγαίνουν προς τα έξω.

Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να έχουμε μια ζωή γεμάτη ζωντάνια, αγάπη και υγιείς σχέσεις.

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Keywords
Τυχαία Θέματα