#CityBlogging: η Αμαλία σε νέες περιπέτειες στην Αθήνα

Ει ης ώδε…. Εάν ήσουν εδώ… ένα αφιέρωμα “σε ότι δεν ήρθε στην ώρα του, σ’ εκείνο το κενό που αφήνει η απώλεια (προσώπων, καταστάσεων, πραγμάτων ή και της ψυχής) και επιτρέπει στον καλλιτέχνη να μπορεί να ξεδιπλώσει με τη δημιουργικότητα του όλη τη μετουσίωση, σαν υποκατάστατο ικανό να παρηγορήσει και να θεραπεύσει την ψυχή”…

Με αυτόν τον τρόπο ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς μας συστήνει την έκθεση με έργα του που εγκαινιάστηκε στη γκαλερί «Ευρυπίδης» την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Βρέθηκα στα εγκαίνια της έκθεσης και με εντυπωσίασε η τεχνική και η “μαεστρία” των έργων του. Με άρεσε

ιδιαιτέρως ότι ξεχείλιζαν από συναίσθημα… κάθε λογής συναίσθημα. Ακόμη και με έναν γκροτέσκο τρόπο σε μερικές περιπτώσεις.

Ο τίτλος της έκθεσης «Ει ης ώδε, εάν ήσουν εδώ» είναι μια φράση παρμένη από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (κεφ. ια, παρ.21). Η ζωγραφική του Παλλαντζά είναι παραστατική, ζωγραφίζει γυμνά μοντέλα που ποζάρουν στο εργαστήριο του. Πέρα όμως, από το γδυμένο κορμί αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο τον καλλιτέχνη είναι ό ίδιος ο άνθρωπος.

Μια έκθεση γεμάτη χρώμα, συναίσθημα. Μια έκθεση εμπνευσμένη από τη ζωή, πίνακες που προσπαθούν να την αποδώσουν με έναν ρεαλιστικό, υπέροχο τρόπο, μερικές φορές μελαγχολικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου στην γκαλερί Ευριπίδη (Ηρακλείτου 10 & Σκουφά).

Μετά από τόσο χρώμα και τέτοιες εικόνες φεύγεις χορτάτος… θέλεις όμως λίγο χρόνο για να τις επεξεργαστείς. Για αυτό και μαζί με τη φίλη μου πήγαμε σε ένα ανεπιτήδευτο χαλαρό μέρος, το Γάιδαρο στην οδό Σκουφά για να φιλοσοφήσουμε περί… απώλειας. Κάπως έτσι όμως ανακαλύψαμε το γευστικό burger αρωματισμένο με τρούφα και το Ντέϊ Ντέϊ κοκτέιλ… με γαϊδουρόγαλα, τεντούρα, μαστίχα, μπαχαρικά, lime & γιαούρτι!

Η ιδέα της απώλειας που προσπαθεί να αναπαραστήσει ο Χρήστος Παλλαντζάς στην τελευταία του έκθεση μου δημιουργεί μια μελαγχολία αντίστοιχη με αυτή που αισθάνομαι κάθε φορά που ακούω το Cancao do Mar σε μια εκτέλεση από την Ελένη Πέτα και τον Παναγιώτη Μάργαρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα