Θετικά εξελίσσονται οι διαδικασίες στην ταυτοποίηση λειψάνων για τους αγνοούμενους

21:32 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε επίσπευση των διαδικασιών ταυτοποίησης των λειψάνων που έχουν εκταφεί στο πλαίσιο της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, προσδοκεί η ε/κ πλευρά και η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων μετά τη συμφωνία της UNDP με και το εργαστήριο της Βοσνίας.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Νίκος Σεργίδης δήλωσε μετά την παρουσίαση που έγινε το απόγευμα στην Αρχιεπισκοπή, ενημερωτικού υλικού για τους αγνοουμένους που ετοιμάστηκε με στόχο να αξιοποιηθεί η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων, ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει

άλλοθι στην απόφαση του ΕΔΑΔ για διακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης ή και θανάτου των αγνοουμένων, σύστησε επιτροπή και καλεί συγγενείς να καταθέσουν, σημειώνοντας ότι η Οργάνωση πιστεύει ότι δεν πρόκειται μέσα από αυτή τη διαδικασία η Τουρκία να απαντήσει στα εγειρόμενα ζητήματα.
Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Αριστος Αριστοτέλους, δήλωσε από πλευράς του ότι μετά τη συμφωνία του UNDP με και το εργαστήριο της Βοσνίας έχουν σταλεί τα πρώτα σκελετικά δείγματα στο εργαστήριο και θα αρχίσει η γενετική ανάλυση, επισημαίνοντας ότι το ξένο ινστιτούτο δεν θα διερευνήσει την ταυτότητα του ατόμου από το οποίο προέρχονται τα οστά, αλλά θα κάνει το λεγόμενο ταίριασμα με κωδικούς.

Τα ονόματα των συγγενών και των αγνοουμένων θα μείνουν στην Κύπρο, εξήγησε αναφέροντας πως κακώς λέγεται ότι οι ταυτοποιήσεις θα γίνονται στο εξωτερικό, τόνισε ότι οι ταυτοποιήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται στην Κύπρο στο εργαστήριο της ΔΕΑ.
Ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση η ΔΕΑ οργανώνει το ανθρωπολογικό εργαστήριο και θα γίνει πρόσληψη δύο γενετιστών, οι οποίοι θα ελέγχουν τα αποτελέσματα του ινστιτούτου της Βοσνίας.

Είπε ακόμα ότι η ΔΕΑ βρίσκεται στα πρόθυρα πρόσληψης ενός συντονιστή ταυτοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα.
«Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά και προσβλέπουμε σε επιτάχυνση των διεργασιών», είπε αναφέροντας ότι «η επιτάχυνση της διαδικασίας των ταυτοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τη ροή των δειγμάτων» και πρόσθεσε ότι «οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι οι αναλύσεις στη Βοσνία θα γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρούν οι ταυτοποιήσεις που θα γίνονται στην Κύπρο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι έχουν σταλεί στο εξωτερικό 280 σκελετικά δείγματα που αντιστοιχούν σε 60 με 70 άτομα.
Πρόσθεσε ότι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ υπάρχουν οστά που πρέπει να περάσουν από την επίπονη και απαιτητική διαδικασία της ανθρωπολογικής ανάλυσης που αναλογούσε σε 360 με 400 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις εκταφές ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι οι αυτές συνεχίζονται με συνεργεία που στελεχώθηκαν με νέο προσωπικό και ενισχύεται το ανθρωπολογικό σε μια προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών.
Ο κ. Αριστοτέλους είπε ακόμα πως το όλο έργο εισήλθε σε δύσκολη φάση, καθώς γίνονται εκταφές από ομαδικούς τάφους στους οποίους εντο

Keywords
Τυχαία Θέματα