Απάντηση Αστον σε φήμες για Κύπρο και εμπάργκο όπλων κατά Συρίας

19:32 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν δίνω σημασία σε φήμες που ακούγονται για οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κύπρου στην επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Δαμασκού.

Η κ. Αστον, μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά την οποία παρουσίασε τα νέα

μέτρα που θα ληφθούν από την Τετάρτη σχετικά με το εμπάργκο όπλων. Το Συμβούλιο αποφάσισε όπως οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να επιθεωρούν τα πλοία και τα αεροσκάφη με κατεύθυνση τη Συρία, σε περίπτωση που υπάρχει υποψία ότι το φορτίο που κουβαλούν περιέχει όπλα ή παρόμοιο εξοπλισμό.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει στα λιμάνια και τα αεροδρόμια των κρατών μελών, καθώς και στα χωρικά ύδατά τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αντικείμενα που δεν μπορούν να εξάγονται στη Συρία σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να κατάσχονται. Επιπλέον, τα αεροσκάφη και τα πλοία με κατεύθυνση προς τη Συρία θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετες πριν από την άφιξη και την αναχώρησή τους πληροφορίες σχετικά με το φορτίο τους.

Η κ. Αστον ρωτήθηκε εάν θα υπάρχει ευρωπαϊκή αστυνόμευση για την τήρηση του εμπάργκο ή εάν τα ίδια τα κράτη μέλη, ειδικά η Κύπρος, θα είναι υπεύθυνα για την τήρηση του εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας. Ο δημοσιογράφος έκανε αναφορά στην Κύπρο λέγοντας ότι τηρεί μια αντιφατική στάση στο θέμα λόγω των σχέσεών της με τη Ρωσία και ότι “υπάρχουν φήμες πως η Κύπρος είναι μια χώρα για ρωσικά όπλα”.

«Δεν δίνω σημασία στις φήμες που ακούγονται για τα κράτη μέλη», απάντησε η κ. Αστον, λέγοντας ότι τα ίδια τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα προκειμένου να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας.

Η κ. Αστον σημείωσε ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν πώς θα εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα χωρικά τους ύδατα», προσθέτοντας ότι θα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους εάν το επιθυμούν «γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα είναι μια καλύτερη επιλογή».

«Πρόκειται για μια απόφαση των κρατών μελών και τα ίδια τα κράτη μέλη θα την εφαρμόσουν», συνέχισε η κ. Αστον.

Ερωτηθείσα κατά πόσον τα νέα μέτρα για εμπάργκο κατά της Συρίας σχετίζονται με φόβους ότι μπορεί να γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, η κ. Αστον είπε ότι δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση των δύο και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία για χρήση χημικών όπλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα