Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας

15:53 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο προγραμματισμένης διήμερης επίσκεψης του κ. Ρόζεν Πλεβνέλιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό για το Βούλγαρο Πρόεδρο, όπως ο ίδιος σημείωσε κατά την συνάντησή του με τον κ. Παπούλια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε

τις παραδοσιακές φιλικές ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ιστορική και στρατηγική αξία, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι παρά την κρίση που βιώνει η Ελλάδα, Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, δημιουργώντας σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο εμπορικός και οικονομικός τομέας των διμερών σχέσεων παρουσίασε αύξηση κατά το 2011, ενώ σταθερά αυξάνουσα είναι η ροή και των τουριστών από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο – τρία ζητήματα που οι δύο χώρες θα πρέπει να εξετάσουν και να λύσουν από κοινού το ταχύτερο δυνατό, όπως π.χ. το πρόβλημα από τις πλημμύρες, διότι από τις πλημμύρες θίγονται φτωχοί αγρότες. Ένα άλλο θέμα είναι η προώθηση, από κοινού, πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ΕΕ, κάτι που ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπαρίσοφ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το τρίτο θέμα που έθιξε ο κ. Παπούλιας είναι ο ορισμός ημερομηνίας για την οργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την πραγματοποίηση του οποίου ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου κ. Πλεβνέλιεφ.

Απαντώντας στην πρώτη αυτή προσφώνηση του κ. Παπούλια, ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Ελλάδας ως πρώτου προορισμού του στο εξωτερικό από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ συμπλήρωσε ότι όντας κατασκευαστής στο επάγγελμα, μπορεί να αναγνωρίσει πόσο γερά είναι τα θεμέλια των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη συνεργασία στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και για ν’ ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας περισσότερο στην ΕΕ.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία είχε πάντα την υποστήριξη της Ελλάδας σε πολλά σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών και στην πορεία προς την ΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι κρίσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε στις σχέσεις δύο χωρών, αλλά αυτές δεν κλονίζουν τη βαθιά φιλία και συνεργασία τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως γόνιμες και ενδιαφέρουσες» τις συνομιλίες που είχε με το Βούλγαρο ομόλογό του. Σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τη στενή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών – το 2011 ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 18% και ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 2,028 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 και οι ελληνικές επενδύσεις είναι περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια ευρώ – ενόψει και του αυριανού προγεύματος με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, όπου θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες το

Keywords
Τυχαία Θέματα