Παρέμβαση Κασουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

15:53 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λύπη για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο θεσμό της Προεδρίας, εξέφρασε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ιωάννης Κασουλίδης στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.

«Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο θεσμό της Προεδρίας. Δεν σέβεται τους θεσμούς, διότι η Προεδρία είναι θεσμός της Ένωσης και για έξι μήνες δεν είναι η χώρα με τις διμερείς διαφορές που τυχόν η Τουρκία να έχει», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Προεδρία θα προχωρήσει ασφαλώς την πολιτική

της Διεύρυνσης, περιλαμβανομένης και εκείνης της Τουρκίας, με πρόθεση να τύχει η Τουρκία δίκαιης και αμερόληπτης μεταχείρισης χωρίς προκατάληψη.

«Η παράδοση θέλει την εκάστοτε Προεδρία να αφήνει κατά μέρος τα δικά της εθνικά προβλήματα και να αφοσιώνεται αποκλειστικά για το κοινό καλό των Ευρωπαίων πολιτών και της Ενωσης. Έστω και αν η Τουρκία με τις απειλές που εκτοξεύει εις βάρος της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τους στόχους της Προεδρίας. Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο», είπε.

Συμπλήρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι πάνω απ’ όλα όμως μια επιτυχής Προεδρία θα είναι η απάντηση στους κυρίους Ερντογάν και Μπαγίς που αποκαλούν την Κύπρο μισό Κράτος, ούτε καν φυλή, που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία με αποφασιστικότητα και ταπεινότητα έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του θεσμού.

Εξέφρασε τη λύπη του που η έναρξη της Προεδρίας συμπίπτει με την προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όλης της Ευρώπης.

«Αυτό μας οδηγεί στο μηχανισμό στήριξης. Όμως, η οικονομία της Κύπρου καταστράφηκε με την τουρκική εισβολή του 1974. Ο κυπριακός λαός, χάρη στην εργατικότητά του δημιούργησε ένα οικονομικό θαύμα. Αυτό θα πράξει ξανά στα προσεχή χρόνια», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε και έλαβε το λόγο μετά την παρέμβαση του Βρετανού Φιλελεύθερου Ευρωβουλευτή Graham Watson, o οποίος εν μέσω κατηγοριών περί διαφθοράς σε τομείς της κυπριακής οικονομίας, επέρριψε ευθύνες στη Λευκωσία για τη μη επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας μάλιστα διασύνδεση και με την πρόσφατη εύρεση φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης έψεξε τον Βρετανό Ευρωβουλευτή, αναφέροντας ότι «δεν είναι αντικειμενικό και δίκαιο να αποδίδονται τέτοιες κατηγορίες στην Προεδρεύουσα χώρα, η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της και μάλιστα από έναν Ευρωβουλευτή αποικιοκρατικής χώρας η οποία στη βάση του ‘διαίρει και βασίλευε’ φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο».

Ανάλογη απάντηση, υπενθυμίζοντας και τη συνεχιζόμενη παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, έδωσε ο κ. Κασουλίδης και στη Βρετανίδα μη εγγεγραμμένη Ευρωβουλευτή Nicole Sinclaire, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την «επίθεση» στη χώρα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα