Eκπρόσωπος της Κομισιόν για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ΕΜΣ

15:23 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής μόλις ξεκίνησε και συνεπώς είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να πούμε αν η επανακεφαλαιοποίση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα ισχύσει με αναδρομική ισχύ ή όχι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου για το Ευρώ, Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ό Κόνορ,

ανέφερε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ θα τεθεί σε ισχύ μόλις συγκροτηθεί ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συζήτηση σχετικά με την προώθηση των αποφάσεων των ηγετών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή μόλις ξεκίνησε και συνεπώς είναι πρόωρο να πούμε σε ποια κράτη μέλη θα εφαρμοστεί και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος γιατί σ’ αυτό το στάδιο δεν το γνωρίζουμε, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Το θέμα της αναδρομικής ισχύος αφορά άμεσα την Ισπανία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης για επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, η οποία θα γίνει πριν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας προσφυγή των τραπεζών στον ΕΜΣ. Επίσης, την Ιρλανδία και την Ελλάδα που έχουν λάβει στήριξη για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης καλείται η Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. «Ζητούμε από το Συμβούλιο να μελετήσει κατεπειγόντως αυτές τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012», αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «Αφ’ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, «το Εurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως», καταλήγει η δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα