Στην αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο σε Πρεσβεία προχώρησε η Κυβέρνηση

16:28 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο σε Πρεσβεία προχώρησε η Κυβέρνηση.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στην παρουσία του ομολόγου της από την Παλαιστίνη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η «σημαντική αυτή απόφαση» της Κυβέρνησης είναι σύμφωνη με την

αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους το 1988 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολουθεί την πρακτική που ακολούθησαν άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος το 1988.

Πρόκειται για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Μάλτα.

Ο Παλαιστίνος ΥΠΕΞ Riad al-Malki, ευχαρίστησε την Κύπρο για αυτή της την «ιστορική απόφαση», ευχόμενος όπως και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί Αντιπροσωπεία στη Ραμάλα ήδη από το 2009.

“Ενημέρωσα τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου για την απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο από διπλωματική αποστολή σε Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης», είπε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι έχει επίσης ληφθεί απόφαση να συμπεριλαμβάνεται ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στον κατάλογο του Διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο.

Διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των προσδοκιών των Παλαιστινίων για μια κρατική υπόσταση και κυριαρχία και των προσδοκιών των Ισραηλινών για ασφάλεια, μέσω μιας ολοκληρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης δύο κρατών.

“Μια τέτοια λύση συνεπάγεται ότι το κράτος του Ισραήλ θα συνυπάρχει ειρηνικά με ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Επιπλέον, η λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων “, τόνισε η ΥΠΕΞ.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος καταδικάζει τις εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Οχθη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.

Η κ. Μαρκουλλή έκανε έκκληση για συνέχιση των προσπαθειών για μια ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση υπό τον Πρόεδρο Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα όπως «το θαρραλέο βήμα που έκανε σήμερα η Κύπρος, ακολουθηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για τη θετική της ψήφο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε ένα καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επανέλαβε τη θέση της Παλαιστίνης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή θα δώσει ώθηση και θα αναβιώσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Μαρκουλλή μίλησαν και για την οικονομική κατάσταση στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης που τηρεί το Ισραήλ μετά την απόφαση της Παλαιστίνης να ζητήσει αναβάθμιση στον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Παλαιστίνη διατηρεί αποστολές και πρεσβείες σε περίπου 100 χώρες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 80 από αυτές υπάρχουν Πρεσβείες σε κάποιες άλλες οι αντιπροσωπείες είναι διπλωματικές αποστολές, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση της Κύπρου θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στην Κύπρο πρόκειται να λειτουργήσει μια παλαιστινιακή τράπεζα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα.

«Δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να αποφασίσουν.

“Εάν οι κυπριακές αρχές θέλουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από το κράτος της Παλαιστίνης είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για την υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη σε ό,τι αφορά προγράμματα κατάρτισης και υποτροφίες, αλλά και για τη συμβολή της στην ΕΕ σε σχέση με την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Κύπρια ΥΠΕΞ δήλωσε ότι από το 2008 η Κύπρος έχει συνεισφέρει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια για αναπτυξιακά προγράμματα, υποτροφίες και των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστίνης.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Παλαιστίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα