Η Βουλή θα συνεχίσει τις δράσεις της για αντιμετώπιση των κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, τονίζει ο Ομήρου

16:22 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα συνεχίσει τη δράση της προς τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης για αντιμετώπιση των ανυπόστατων ισχυρισμών περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο και φορολογικό παράδεισο, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Παρουσιάζοντας τις μέχρι

σήμερα δράσεις του σώματος, ανακοίνωσε και νέα διακομματική κοινοβουλευτική αποστολή στο Βερολίνο για ενημέρωση των γερμανικών κομμάτων.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να δεχθεί για έλεγχο στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό όργανο ή άλλο θεσμοθετημένο όργανο, αλλά ξεκαθάρισε πως η Βουλή δεν θα αποδεχθεί τέτοιου είδους έλεγχο από εξωθεσμικά όργανα ή ιδιωτικές εταιρείες, καθώς αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στην κυριαρχία του κράτους.

Μιλώντας σε διάσκεψη για την κινητοποίηση της Βουλής προς αντιμετώπιση των κατηγοριών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «μετά την εκτόξευση συκοφαντικών, άδικων και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και κατηγοριών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από διάφορες πλευρές, ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί θέατρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο, η Βουλή άμεσα δραστηριοποιήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εντός ΕΕ, για να διαφωτίσει, να ενημερώσει Κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, σε ό,τι αφορά την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς για ξένες εταιρείες, όσο και σε ό,τι αφορά τα θέματα αντιμετώπισης φαινομένων χρηματοοικονομικού εγκλήματος», είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισκέφθηκε το Στρασβούργο, όπου συνεδρίασε τη Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Hannes Swoboda, και απηύθυνε ομιλία προς την Ολομέλεια της Ομάδας, τοποθετούμενος επί της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μεταφέροντας τις εισηγήσεις και προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, καθώς και αναλύοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και το ισχύον φορολογικό καθεστώς.

Πέραν τούτου, είπε ο κ. Ομήρου, είχε συναντήσεις στο Στρασβούργο με τον Γερμανό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Rebecca Harms και το μέλος Philippe Lamberts. Συναντήθηκε ακόμη, με τον Ευρωβουλευτή μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ και Μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Reimer Boge, με τον Συμπρόεδρο της Ομάδας Ευρώπης Ελευθερίας και Δημοκρατίας Nigel Farrage, τον Πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών Martin Callanan και το Μέλος Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

«Σε όλες αυτές τις συναντήσεις έδωσα πλήρη στοιχεία που αντικατοπτρίζουν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς και με απόλυτη τεκμηρίωση αποδείξαμε ότι ο εταιρικός φόρος δεν είναι 10% αλλά 28% με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, τέλη και φορολογίες που επιβάλλονται για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Επίσης, παρουσιάσαμε εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, που όχι μόνο δεν επιρρίπτουν στην Κτυπριακή Δημοκρατία οποιαδήποτε ευθύνη ή ασκούν κριτική για παραβιάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθεσιών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά επαινούν την Κυπριακή Δημοκρατία με απολύτως θετικές αναφορές για την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων δικαίου και των ευρωπαϊκών και των διεθνών», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του σώματος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συναντήσεις που είχαν άλλοι Κύπριοι βουλευτές στο πλαίσιο της εκστρατείας της Βουλής. «Στο Δουβλίνο, στις 27-28 Ιανουαρίου, μετέβη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miguel Angel Martinez, με ομολόγους του και μέλη των αντίστοιχων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας», είπε και αναφέρθηκε επίσης στη διακοινοβουλευτική-διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής που μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από τις 28-30 Ιανουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετείχαν ο κ. Νεοφύτου ως Επικεφαλής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής Σταύρος Ευαγόρου, Πάμπος Παπαγεωργίου, Νίκος Νικολαΐδης και Γιώργος Περδίκης. Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με Ευρωβουλευτές και Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως ο ίδιος απέστειλε επιστολές προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωζώνης, καθώς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανακοίνωσε στη συνέχεια πως έχει ήδη διευθετηθεί αποστολή διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας που αντιπροσωπεύονται στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο. Η αποστολή αυτή, θα μεταβεί στη Γερμανία, είπε ο κ. Ομήρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

«Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει τη δράση της για να ενημερώσει ορθά και πλήρως τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ με επίκεντρο τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους ανυπόστατους, αθεμελίωτους ισχυρισμούς, ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο ή θέατρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Είπε επίσης, πως σε όλες τις συναντήσεις που είχε δεν διατυπώθηκε καμία κατηγορία και δεν εκτοξεύθηκε κανένας συκοφαντικός ισχυρισμός. «Συνεπώς, εάν υπάρξει επιμονή από οποιουσδήποτε κύκλους να διατυπώνονται αυτές οι κατηγορίες, θα είναι φανερό ότι θα πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίες», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τερματιστούν αυτές οι κατηγορίες και ότι θα υπάρξει αλληλεγγύη προς μια χώρα μέλος της ΕΕ, και της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ομήρου είπε πως κατά τις συναντήσεις, δηλώθηκε και η ετοιμότητα της Κύπρου να αποδεχθεί αντιπροσωπεία οποιουδήποτε Ευρωπαϊκού συλλογικού οργάνου, ή άλλου θεσμοθετημένου οργάνου, καταπολέμησης χρηματοοικονομικού εγκλήματος για έλεγχο. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε εξωθεσμικά όργανα, ή οποιεσδήποτε ιδιωτικές εταιρείες», είπε, σημειώνοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα δοθεί η εντύπωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα ήσσονος κυριαρχίας, και θα λειτουργούμε σε λογικές νεοαποικισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Pimco, ο κ. Ομήρου δεν θέλησε να τοποθετηθεί στους λόγους που επελέγη η συγκεκριμένη εταιρεία για τον διαγνωστικό έλεγχο των τραπεζών και στους όρους εντολής της. Εξήγησε πως όταν αναφέρεται σε έλεγχο από θεσμοθετημένο όργανο, εννοεί την οποιαδήποτε επίσκεψη αντιπροσωπείας για να διαπιστώσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, κατά πόσον εφαρμόζονται οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα