Η πολλή βιταμίνη C αυξάνει τον κίνδυνο πέτρας στο νεφρό

15:34 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι άντρες που καθημερινά παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν πέτρες στο νεφρό, αναφέρουν σουηδοί ερευνητές.

Η νεφρολιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση, είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που γίνεται ολοένα συχνότερη – και οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει τουλάχιστον ευθύνεται γι’ αυτό ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της βιταμίνης.

Όπως έδειξε η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν επί 11 χρόνια σχεδόν 23.000 μεσήλικες και ηλικιωμένοι, όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα 1.000 mg βιταμίνης C, διέτρεχαν τον υψηλότερο

κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρολιθίαση.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 10-15% πιθανότητες να εκδηλώσει νεφρολιθίαση ή άλλη μορφή λίθου στο ουροποιητικό κάποια στιγμή στη ζωή του, με το περίπου 12% των ανδρών και το 4% των γυναικών στη Δύση να πάσχουν από αυτή.

Το περίπου 80% των κρουσμάτων είναι άνδρες, με την συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσής της τα 30 έως 40 χρόνια. Στις γυναίκες συνήθως παρουσιάζεται λίγο αργότερα – τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 35-55 ετών.

Η νόσος έχει 50% ποσοστό υποτροπής μέσα σε μια…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα