Το… βιολί του ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος»

16:17 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την θέση του ότι δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρο υποστήριξε και χθες ενώπιον του τουρκο-σλοβακικού επιχειρηματικού φόρουμ στην Μπρατισλάβα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε ακριβώς την ίδια θέση όπως την είχε εκφράσει και κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία τις προάλλες και κατά την συνάντησή του χθες με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό ισχυρίστηκε και πάλι ότι

δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος αλλά «ε/κ διοίκηση», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον «νότο».

«Γιατί δεν υπάρχει; Γιατί υπάρχει μια πράσινη γραμμή μεταξύ τους και πως μπορείς να πεις ότι υπάρχει ένα κυπριακό κράτος εκεί όπου υπάρχουν δυνάμεις των ΗΕ; Και επειδή υπάρχει μια διαφορετική δομή στον νότο, μια διοικητική δομή, πέστε την όπως θέλετε, υπάρχει και στο βορρά επίσης μια διοικητική δομή. Δεν με νοιάζει εάν δεν είναι αναγνωρισμένη από όλους παρά μόνο από την Τουρκία η ΤΔΒΚ. Και τώρα η βόρεια Κύπρος είναι στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης με το όνομα τ/κ κράτος, όπως ακριβώς ήταν στο σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Ερντογάν μίλησε ακόμη για «pacta sund servanda», λέγοντας ότι οι υποσχέσεις πρέπει να κρατηθούν και πως δεν πρόκειται να είναι η Τουρκία βάρος για την ΕΕ αλλά «θα δεχθούμε βάρη από την ΕΕ». Υποστήριξε δε πως η μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην «βόρεια Κύπρου» είναι μια υπόθεση «πολιτική, εξ’ ολοκλήρου πολιτική».

Αναφερόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως δεν είχε αποδεχθεί το αίτημα του τότε Ελληνα ομολόγου του για αναβολή της υπογραφής λέγοντας πως οι ίδιοι κράτησαν τον λόγο τους.

Στο μεταξύ η Αφρίκα με τίτλο «Η αντίδραση στον Ερντογάν ήρθε μόνο από το ΚΕΚ» γράφει ότι μόνο το κόμμα Ενωμένης Κύπρου (ΚΕΚ) εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι λάθος πληροφορημένος για την ιστορία και την γεωγραφία της Κύπρου και πως η δήλωσή του ότι δεν υπάρχει κράτος με την ονομασία Κύπρος είναι προσβλητική για τους Τ/κ πρώτα και μετά για ολόκληρο των κυπριακό λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα