Παρέμβαση Αταλάι προς ΡΤΚ για αποθάρρυνση συνεργασίας με το ΔΚ

15:20 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο τηλεφώνημα του Μπεσίρ Αταλάι από την Τουρκία οφείλεται η διακοπή της συνεδρίασης της κομματικής βουλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος όταν επρόκειτο να εγκρίνει την συνεργασία με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Η «Χαβαντίς» με τίτλο «Αλο, είμαι ο Μπεσίρ» γράφει το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συνεδρίας, η οποία – όπως αναφέρεται – διακόπηκε από ένα τηλεφώνημα από την Τουρκία. Ο Τούρκος

Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μεταφέροντάς του μήνυμα από τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο – όπως γράφει – ήταν σαν κρύο ντους για το ΡΤΚ. Σε περίπτωση συνασπισμού με το ΔΚ, η νέα «κυβέρνηση» δεν θα μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, ήταν το μήνυμα, αναφέρει η «Χαβαντίς» αναφέροντας ότι η απάντηση του κ. Γιοργκαντζίογλου ήταν πως στο σημείο που είχαν φτάσει, ήταν αδύνατο να κάνουν βήμα πίσω.

«Ο συνασπισμός με το ΔΚ έχει αποφασισθεί. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε σε κρίση με τις τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά να εργαστούμε με τρόπο εποικοδομητικό και ωφέλιμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Μετά το τηλεφώνημα συγκλήθηκε άμεσα έκτακτη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής, του δεύτερου τη τάξη οργάνου στο ΡΤΚ, η οποία αποφάσισε παρ’ όλα αυτά τη συνέχεια της συνεργασίας με το ΔΚ, πράγμα που ενέκρινε τελικά και η κομματική βουλή.

Ο Χουσείν Εκμετζί που υπογράφει το άρθρο, αναφέρει ότι το μήνυμα από την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, «ή θα προχωρήσετε σε συνασπισμό με το ΚΕΕ ή δεν θα έχετε μια ήσυχη περίοδο στην πρωθυπουργία», σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το οικονομικό πακέτο που έχει υπογράψει με το ψευδοκράτος και ιδιαίτερα οι ιδιωτικοποιήσεις προεξέχουσας αυτής της «αρχής ηλεκτρισμού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γγ του ΡΤΚ. Ασίμ Ακανσόι και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων, Οζντίλ Ναμί ήταν αυτοί που υποστήριξαν που πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και να εγκρίνουν την συνεργασία με το ΔΚ.

Ο Εκμετζί γράφει επίσης ότι ο συνασπισμός ξεκινά με προβλήματα, καθώς χθες, ημέρα καθορισμού των ονομάτων, το ΡΤΚ ζήτησε όπως τοποθετηθούν σε «υπουργεία» άτομα που έχουν σχέση με το αντικείμενο, πράγμα που φαίνεται ότι στο ΔΚ δεν επικράτησε ως προσέγγιση. (Τρεις γιατροί έχουν διοριστεί σε «υπουργεία» από το ΔΚ). Το ΡΤΚ ζήτησε επίσης όπως μείνουν εκτός «κυβέρνησης» οι Αχμέτ Κασίφ, Ζορλού Τορέ και Χασάν Τατσόι με το αιτιολογικό ότι συμμετείχαν στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του ΚΕΕ. Ο πρώτος έχει συμπεριληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα