Χάσικος: Η αναζωογόνηση της Πράσινης Γραμμής θα συνεχιστεί πάση θυσία

14:08 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το πρόγραμμα αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής, έστω και μειωμένο, θα συνεχισθεί, επειδή τόνισε ο Δήμος Λευκωσίας και ιδιαίτερα το κέντρο της Πρωτεύουσας πρέπει να στηριχθούν από την πλευρά της Κυβέρνησης πάση θυσία.
Ο κ. Χάσικος σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη ανάλαβε τη δέσμευση ότι θα στηρίξει τη συνέχιση του προγράμματος αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι

υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλα σχέδια όπως το σχέδιο για ενίσχυση του εμπορικού αστικού κέντρου που θα τονώσουν το Δήμο Λευκωσία και σημείωσε ότι σε χρόνο συντομότερο του ενός έτους θα πρέπει να έχουμε τελειώσει οριστικά με αυτό το θέμα ώστε να μπορέσει ο Δήμαρχος να προχωρήσει μέσα από αδειοδοτήσεις που θα δώσει, ουσιαστικά στην αναμόρφωση του αστικού εμπορικού κέντρου.
Αποτελεί, είπε, πραγματικότητα ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχει υποστεί μείωση εσόδων που ξεπερνά το 30% σε σύγκριση με το 2011, και εξήγησε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και της περισυλλογής που εφαρμόζει η κεντρική Κυβέρνηση με μείωση της χορηγίας του κράτους προς του Δήμους.

Από την άλλη, ο Δήμαρχος με δικές του ενέργειες κατάφερε να επιτύχει περιορισμό στις δαπάνες σε σχέση με το 2011, συνέχισε αναφέροντας ότι η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και συνιστά παράδειγμα μίμησης προς τους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Χάσικος επαίνεσε τον Δήμαρχο Λευκωσίας για το έργο που επιτελεί και κυρίως για την οικονομική περισυλλογή που έχει επιτύχει στα έξοδα του Δήμου.

Ο κ. Γιωρκάτζιης, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ουσιαστική ωφέλιμη και εποικοδομητική, πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την Πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζοντας ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, γεγονός από το οποίο δημιουργούνται πολλά προβλήματα αποψίλωσης και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα νέου ταμείου αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν την εξουσία να εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικά το νόμο στις παράνομες χρήσεις υποστατικών, θέματα αναστήλωσης τ/κ διατηρητέων οικοδομών και το θέμα της κρατικής χορηγίας.
Λέγοντας ότι είναι γνωστό πως ο Δήμος Λευκωσίας έχει πληγεί με τη μείωση από την κρατική χορηγία και από την είσπραξη οφειλών σε ποσοστό 30% με 35%, αφού ανέφερε ότι έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα μείωσης των δαπανών και των εξόδων του Δήμου, πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συμβάλει ώστε οι δήμοι να μην υποστούν περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα