Οικονομική στήριξη από τη Μαδρίτη θα ζητήσει η Καταλονία

17:32 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η υπερχρεωμένη Καταλονία, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, θα ζητήσει χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών της περιοχής στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείς εάν η Καταλονία θα χρειαστεί χρηματοδότηση από το ισπανικό κράτος, ο Andreu Mas-Colell απάντησε: “Ναι, η σημερινή κατάσταση είναι: Η Καταλονία δεν έχει καμία άλλη τράπεζα πέραν από την Κυβέρνηση

της Ισπανίας. Αυτή είναι η ζωή – όλοι γνωρίζουν την κατάσταση των αγορών”.

“Είμαστε φορολογούμενοι στην Ισπανία και είναι φυσιολογικό να απευθυνθούμε στις τραπεζικές υπηρεσίες του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών. Γιατί; Επειδή έχουμε να διαχειριστούμε το χρέος μας, και … έχουμε ένα εγκεκριμένο στόχο στον προϋπολογισμό μας και αυτός πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί.”

Η Καταλονία διαθέτει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας και έχει ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα χρηματοδότησης κατά το τρέχον έτος.

Την Παρασκευή, η Βαλένθια κατέστη η πρώτη από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας που ζήτησε οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο ύψους 18 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αναχρηματοδότηση χρέους που ωριμάζει κατά το 2012.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα της ισπανικής Κυβέρνησης θα είναι σε θέση να δανείσουν όλες τις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, ο κ. Mas-Colell σημείωσε: “Αυτό είναι ένα καλό σημείο. Θα ακουστεί σαν να προέρχεται από άλλο πλανήτη αν πω ότι εγώ, όπως όλοι οι άλλοι, δεν ανησυχούμε από την πιθανότητα οι αγορές να κλείσουν για την Ισπανία”.

“Εύχομαι οι ευρωπαϊκές πολιτικές να αναπτυχθούν γρήγορα κατά τρόπο που αυτή η δυσάρεστη κατάσταση να μην γίνει πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε περαιτέρω την Τρίτη, εντείνοντας την πίεση στην ισπανική Κυβέρνηση να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια μέσω των αυξανόμενων αμφιβολιών ότι μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της χωρίς διεθνές σχέδιο διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα