Χαραλάμπους: Ισότητα φύλων ανάμεσα στις προτεραιότητες της Προεδρίας

15:52 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η ισότητα των δύο φύλων αλλά και η καταπολέμηση της βίας και της φτώχειας, είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κύπρου ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαστε

ακόμα πολύ μακριά από το στόχο της πλήρους ισότητας.

«Οι διακρίσεις είναι ακόμη ορατές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης», πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους.

Όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα ισότητας έχει συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της ισότητας αλλά από μόνη της όμως η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας δεν είναι αρκετή αν δεν μεταφραστεί σε πράξη.

Βασική επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας Καλύτερης Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού μηνύματος, η Κυπριακή Προεδρία επιθυμεί να συνεισφέρει στην προώθηση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, βασισμένης στις αρχές της αλληλεγγύης και με κύριο προσανατολισμό την παροχή ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νεότερες γενιές και για όλους τους πολίτες της ΄Ενωσης, άνδρες και γυναίκες.

Η Προεδρία, συνέχισε, δίνει σημασία στην πρόληψη και στην καταπολέμηση όλων των μορφών βίας ενάντια στις γυναίκες. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κυπριακή Προεδρία να μπορέσει να επαναφέρει το θέμα αυτό στο προσκήνιο και να συμβάλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», συνέχισε η Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, περιλαμβάνεται και το ζήτημα της ευζωίας και της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό θα επιδιωχθεί η υιοθέτηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Μια ακόμα σημαντική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της ισότητας σχετίζεται με το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η περαιτέρω διερεύνηση αυτού του θέματος και η συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση λύσεων για οριστική εξάλειψη αυτού του φαινομένου, η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει υπό την αιγίδα της τριμερές συνέδριο για το χάσμα αμοιβών.

Ένας από τους στόχους του συνεδρίου, είπε, είναι να αναδειχθούν πρακτικές και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών και να προωθηθεί η αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων.

Σε ό,τι αφορά στην Οδηγία για την προστασία των εγκύων εργαζομένων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων, είπε ότι η Προεδρία έχει πρόθεση να εργαστεί εντός του Συμβουλίου, αλλά και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την εξεύρεση κοινών συνισταμένων.

Κλείνοντας, η Υπουργός ανέφερε ότι η Προεδρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με

Keywords
Τυχαία Θέματα