Ο Fitch υποβάθμισε την Ιαπωνία

20:32 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας κατά δύο βαθμίδες, επικαλούμενος την ”χαλαρές” προσπάθειες της χώρας να μειώσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος, καθώς το Τόκιο προσπαθεί να εκκινήσει εκ νέου την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιαπωνίας σε ξένο νόμισμα στο ”Α +”, από ”AA”, θέτοντας αρνητικές προοπτικές και σημειώνοντας ”αυξανόμενους κινδύνους

για το κυβερνητικό πιστωτικό προφίλ της Ιαπωνίας, ως αποτέλεσμα του υψηλού και αυξανόμενου ποσοστού του δημόσιου χρέους”.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοιες υποβαθμίσεις από τους άλλους δύο οίκους, Moody’s και Standard& Poor’s, πριν ενάμισι έτος.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ξεπερνά κατά δυόμισι φορές το ΑΕΠ της χώρας και είναι το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικών χωρών.

Ο Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας θα ανέλθει στο 239% της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. Ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό χρέους της Ισπανίας, Ιταλίας ακόμη και της Ελλάδας.

Ωστόσο, η Ιαπωνία συνεχίζει να πληρώνει χαμηλό κόστος δανεισμού γιατί τα κρατικά ομόλογα της χώρας αγοράζονται από εγχώριους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα