Ισχυρή και καθαρή εντολή ζητά ο Νίκος Αναστασιάδης

22:38 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ισχυρή και καθαρή εντολή ζήτησε από τους πολίτες της Κύπρου απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πριν τις εκλογές, υποσχόμενος στους νέους ότι θα εργαστεί για το παρόν και το μέλλον τους.

Μιλώντας στο Στάδιο

“Ελευθερίας – Τάσσος Παπαδόπουλος”, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «από τη Δευτέρα οι ουρανοί καθαρίζουν». Απευθυνόμενος προς τους νέους ο υποψήφιος Πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι συνάπτει μαζί τους «συμβόλαιο τιμής». «Θα εργαστούμε για σας. Για το παρόν και το μέλλον σας», υποσχέθηκε.

«Απέναντι στη μεγάλη κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας καλούμαστε την Κυριακή να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους», είπε, «ανάμεσα στο δρόμο της αναβλητικότητας και της ατολμίας που σημάδεψαν τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, και στο δρόμο της τόλμης και της αποφασιστικότητας». Ανάμεσα, πρόσθεσε, «στο δρόμο του λαϊκισμού, των μαγικών λύσεων και της ανευθυνότητας και στο δρόμο που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό, στην ανάπτυξη και την πρόοδο». Ανάμεσα, ανέφερε, «στο δρόμο που επιλέγουν όσοι δεν έχουν προτάσεις για το παρόν και το μέλλον, και επικαλούμενοι το παρελθόν προωθούν το διχασμό και την πόλωση, και στο δρόμο του διαλόγου, των συγκλίσεων και της συλλογικότητας». «Για εμάς η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Ενώνουμε δυνάμεις και κοιτάζουμε μπροστά», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «ξέρουμε ότι ο δικός μας δρόμος είναι πιο δύσκολος». Είναι, όμως, πρόσθεσε, «ο δρόμος της ειλικρίνειας προς τον πολίτη, που αγνοεί το πολιτικό κόστος και λέει την αλήθεια». Αυτός, ανέφερε, «είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε λύσεις». Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο «η εποχή των ωραίων λόγων, των εύκολων λύσεων και των μεγάλων υποσχέσεων που παραμένουν ανεκπλήρωτες έφτασε οριστικά στο τέλος της». Τελειώνει, είπε, «την ερχόμενη Κυριακή». Από τη Δευτέρα, ανέφερε, «περνούμε στην εποχή του σχεδιασμού, των δράσεων και των αποτελεσμάτων. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε σκληρή δουλειά».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν αρκεί να λέμε ότι η θέση μας είναι στην Ευρώπη. Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε λεκτικά ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου είναι σημαντικός». Τα πλεονεκτήματα αυτά, πρόσθεσε, «οφείλουμε έμπρακτα να τα αξιοποιούμε καθημερινά». Σε αναφορά του στο Κυπριακό, πρόταξε την εμπλοκή της Ευρώπης στη διαδικασία επίλυσής του. «Έφτασε η ώρα που η τουρκική αδιαλλαξία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί άλλοθι για την απουσία μιας δικής μας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας ότι μαζί με το ΔΗΚΟ και άλλες δυνάμεις έχει καταρτίσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική. «Μια πολύπλευρη πολιτική που θα έχει σαν στόχο την άσκηση πίεσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά μιας αλαζονικής Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Στην αξιοπιστία της Κύπρου έναντι των εταίρων της, καθώς και τις προσβάσεις σε ξένες Κυβερνήσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων, εστίασε ο κ. Αναστασιάδης σε αναφορά του στο Μνημόνιο. Αυτές τις προσβάσεις, είπε, «τις κτίζεις διαχρονικά και όχι περιστασιακά». Τις διαμορφώνεις, πρόσθεσε, «γιατί διακρίνεσαι από σοβαρότητα και όχι λαϊκισμό, από τεκμηρίωση και όχι προχειρότητα και ερασιτεχνισμό». Πρώτα απ’ όλα όμως, ανέφερε, «για να σε σέβονται πρέπει να σέβεσαι κι εσύ τους εταίρους σου και όχι μέσα από τις ύβρεις να μεταθέτεις τις δικές σου ευθύνες». Τώρα είναι η ώρα, πρόσθεσε, «που με σοβαρότητα οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη της Κύπρου και να διαπραγματευτούμε πειστικά τα συμφέροντα μας».

Μιλώντας για το θέμα της απονομής ευθυνών, ο υποψήφιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», όπως είπε, «ότι δεν θα ανεχθώ να συγκαλυφθεί καμία απολύτως ευθύνη». Προς αυτό δεσμεύθηκε για τη διενέργεια αξιόπιστων ερευνών «που θα ολοκληρωθούν εντός σύντομων χρονοδιαγραμμάτων, θα απονεμηθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν». Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων είπε ότι «δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε στα μέτρα που θα αποκαθιστούν την αδικία εις βάρος των εξαπατηθέντων».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευσή του για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας «στην οποία υπάρχει χώρος για όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που ασπάζονται το πρόγραμμα μας». Τις δυνάμεις, είπε, «που είναι έτοιμες να συστρατευτούν και να αρχίσουν δουλειά από την επομένη των εκλογών». Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν ήδη προετοιμαστεί πέραν των πενήντα νομοσχεδίων «που μετουσιώνουν τις πολιτικές μας προτάσεις σε πραγματικότητα».

«Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πολλές», είπε, προσθέτοντας ότι «θα επιτύχουμε μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε». Ως λαός, ανέφερε, «αποδείξαμε ότι διαθέτουμε την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη δημιουργικότητα». Έχουμε δοκιμαστεί ξανά, είπε, «και όχι μόνο αντέξαμε, αλλά πετύχαμε θαύματα σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς». Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι «τα χρονικά περιθώρια όμως είναι ασφυκτικά». Για κάθε μέρα αδράνειας, ανέφερε, «για κάθε ώρα που περνά χωρίς να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις, το κόστος για το φορολογούμενο και την κοινωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο». Αποκάλεσε την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ως ίσως την «πιο κρίσιμη και καθοριστική στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου».

«Αυτή είναι η ώρα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας», είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «αυτή είναι η ώρα της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και απευθύνω κάλεσμα ευθύνης σε όλους τους συμπολίτες μας. Όπου και εάν ιδεολογικά ανήκουν. Όλοι μαζί, κρατούμε το μέλλον της Κύπρου στα χέρια μας». Ζήτησε «ισχυρή και καθαρή εντολή» καλώντας τον κόσμο να «αγωνιστούμε για την Κύπρο που μας αξίζει».

«Η αποψινή λαοθάλασσα είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην κρίση», είπε νωρίτερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου σε δικό του σύντομο χαιρετισμό, προσθέτοντας ότι «δεν θα λυγίσουμε σαν λαός μπροστά στα δεινά της κρίσης που αφήνει πίσω της η απερχόμενη Κυβέρνηση». Αναφερόμενος στο Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ζήτησε ισχυρή εντολή από κόμματα και πολίτες «για να μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με αποφασιστικότητα». Εμείς, είπε, «του απαντούμε απόψε ότι του δίνουμε αυτή την εντολή». Θα είναι Πρόεδρος, πρόσθεσε, «γιατί το θέλετε εσείς και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού».

Την εκδήλωση προσφώνησε και ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλή. Ομολογώντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα μιλούσε σε πολιτική συγκέντρωση, εστίασε στην ευθύνη όλων των πολιτών για το μέλλον. Προειδοποίησε κατά της αποχής η οποία, όπως είπε, «δεν φέρνει την αλλαγή», καλώντας σε «συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, συμμετοχή στα κοινά». Μίλησε για την εμπειρία και την καταξίωση του Νίκου Αναστασιάδη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να ηγηθεί της χώρας.

Ακολούθησε συναυλία του Κύπριου τραγουδιστή και συνθέτη Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Keywords
Τυχαία Θέματα