Θέμα των Κυπρίων η απόφαση για το μέλλον τους, λέει ο Μπαγκίς

21:15 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ανοιχτό ζήτημα της Κύπρου αναγνώρισε ως βασικό εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Άγκυρας, Εγκεμέν Μπαγκίς σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο.

«Αν υπάρξει διέξοδος, αν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν αύριο να συμφωνήσουν σε μια λύση, οποιαδήποτε λύση

και αν είναι αυτή θα συνιστά διέξοδο σε όλα τα ζητήματα», είπε ο κ Μπαγκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι βρετανικές δεξαμενές σκέψεις Royal United Services Institute (RUSI) και Open Europe.

Στη συνέχεια επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας περί «δύο κρατών» στην Κύπρο που θα πρέπει να ενωθούν σε ένα. «Αλλά πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν ή όχι», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία και η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις αλλά «δεν μπορούν να πιέσουν τους Κυπρίους να πράξουν το σωστό».

Ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να είχε γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς επίλυση των «συνοριακών της ζητημάτων», κατά την έκφρασή του. Παρόλα αυτά έγινε μέλος, αλλά δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, είπε, απορρίπτοντας ερώτημα που του τέθηκε για το κατά πόσο οι γεωστρατηγικές συνθήκες που δημιουργούνται στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική υπαγορεύουν αλλαγή στάσης από την Τουρκία στο θέμα της συμμετοχής της Κύπρου σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε επίσης ότι αν το σχέδιο Ανάν είχε γίνει αποδεκτό «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δήλωναν χρεοκοπία, αλλά θα ήταν μία από τις πιο ευημερούσες χώρες στην Ευρώπη». Όπως πρόσθεσε, η Βρετανία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Κομισιόν προσπάθησαν να εξηγήσουν στους Κυπρίους ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να μην ήταν τέλειο αλλά ήταν καλύτερο από το στάτους κβο. «Δεν ήθελαν να ακούσουν και τώρα υποφέρουν», είπε ο κ. Μπαγκίς.

Εξέφρασε την ελπίδα οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο να αναδείξουν έναν ηγέτη που θα έχει την «κοινή λογική» να βρει φόρμουλες που θα βοηθήσουν στην προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ.

Αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζουν την ΕΕ η Τουρκία και η Βρετανία, κάτι που αποτελούσε και το βασικό θέμα της εκδήλωσης, ο κ. Μπαγκίς είπε πως οι δύο χώρες πρωτοστατούν στην έλευση νέων ιδεών και συζητήσεων για το μέλλον της ηπείρου.

Ως προς τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες προειδοποιητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ο κ. Μπαγκίς είπε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Σχολίασε ότι η ενίσχυση των σχέσεων με ανατολικές χώρες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση.

«Η Τουρκία πάντα λειτουργούσε ως γέφυρα και αυτό που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να δυναμώσουμε όλα τα πόδια αυτής της γέφυρας. Σε όσους αναρωτιούνται προς τα πού μετακινείται η Τουρκία, απαντώ ότι δεν μετακινείται, απλά υψώνεται, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως έχει γίνει η 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», είπε ο κ. Μπαγκίς, θέτοντας ως στόχο την άνοδο της Τουρκίας στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έως το 2023.

Επιχειρηματολόγησε υπέρ της ένταξης της χώρας του, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι πρωτίστως το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης στην ιστορία της ανθρωπότητας και ότι με την Τουρκία ως μέλος αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπορεί να γίνει παγκόσμιο. Ανέφερε πολλές φορές πως έχουν προχωρήσει και προχωρούν πολλές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, οι οποίες έχουν ως κίνητρο ακριβώς την πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Επέκρινε επίσης την αρχή της ομοφωνίας που – όπως υποστήριξε – δεν βγάζει νόημα, καθώς αποτελεί τροχοπέδη στις αποφάσεις επί όλων των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας θα ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική, ενώ χαρακτήρισε την αλλαγή στάσης της Γαλλίας σε ό,τι αφορά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, όπως φάνηκε από δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων, ως «καλή αρχή».

Απέρριψε εξάλλου τις ανησυχίες περί αθρόας εισροής Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη σε περίπτωση ένταξης, λέγοντας ότι ήδη ζουν 5,5 εκατομμύρια Τούρκοι σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι επί τρία συναπτά έτη καταγράφεται ανατροπή των μεταναστευτικών τάσεων στη Γερμανία, με περισσότερους Τούρκους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους παρά να πηγαίνουν στη Γερμανία.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο κ. Μπαγκίς θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα