Κεμάλ Ντερβίς: Η συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ μπορεί να επηρεάσει και την Τουρκία

20:19 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο ενημερωτικό δελτίο ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας «EUROPOLITIQUE», υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και να επιδιώξει ένα καθεστώς μικρότερης ενσωμάτωσης στην Ευρωπαική Ενωση.

Στο κείμενο της συνέντευξης που φέρει τον τίτλο: «Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη διαδικασία

της ένταξης», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντειβιντι Κάμερον σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και αναπληρωτής δ/ντής του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον, ζητά να γίνει ένας επανακαθορισμός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς μπορεί η Τουρκία να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο σκοντάφτει εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος, ο κ. Ντερβίς απαντά ότι: «Πρέπει να δούμε τα γεγονότα από μία γενικότερη σκοπιά. Όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό, όταν η κρίση χρέους φθάσει στο τέλος της, θα έχουμε μία ευρωζώνη πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Σήμερα υποστηρίζουμε ότι ακόμα και αν αυτό πάρει κάποιο διάστημα, η ευρωζώνη θα βγει από την κρίση πιο δυνατή, πιο ολοκληρωμένη, με την Επιτροπή και τους Υπουργούς Οικονομικών να είναι σε θέση να ασκούν εποπτεία στα μέλη του ευρώ. Όμως ορισμένα κράτη μπορεί να μην είναι εξίσου έτοιμα για ένα τέτοιο μοίρασμα της κυριαρχίας τους, όπως είναι η περίπτωση της Μ. Βρετανίας. Εάν υπάρξουν και ορισμένα άλλα όπως η Σουηδία, η Δανία , η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τότε δεν είναι απίθανο να δούμε δύο ομάδες μέσα στην Ε.Ε. : τη μία μέσα στην ευρωζώνη και μία άλλη ομάδα που θέλει να παραμείνει στην Ένωση αλλά χωρίς το μοίρασμα της κυριαρχίας της».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν μπορούμε να μιλάμε για υγιές οικοδόμημα, εάν έχουμε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, σημειώνει: «δεν βλέπω άλλη εναλλακτική. Είμαι φιλοευρωπαϊστής και είμαι υπέρ μιας πιο στενής ένωσης μεταξύ μας. Δεν πιστεύω όμως ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Εάν η επιλογή είναι η εξής: να αφήσει η Ευρώπη να φύγει ένα κράτος τόσο σημαντικό όπως είναι η Μ. Βρετανία ή να προχωρήσει σε ένα θεσμικό οικοδόμημα όπου η οι Βρετανοί θα μπορούν να μείνουν ως πλήρη μέλη χωρίς όμως την ευρωζώνη και όλους τους μελλοντικούς μηχανισμούς της, τότε νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να το πράξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει τη δική της Ευρώπη a la carte. Χρειάζονται κοινοί κανόνες αλλά ίσως με ορισμένους περιορισμένους κανόνες που θα εφαρμόζονται για κάποιες χώρες. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που υποστηρίζω ότι η Τουρκία μπορεί να έχει μία άλλη οπτική σχετικά με τη διαδικασία ένταξης, όπως μπορεί και η Ευρώπη να έχει μία άλλη οπτική. Γιατί εφόσον αυτή η καινούρια Ευρώπη βγει από την κρίση, τότε και το ζήτημα της τουρκικής ένταξης θα τεθεί σε κάπως διαφορετικό πλαίσιο. Θα είναι ίσως πιο εύκολο και για τις δύο πλευρές να έχει η Τουρκία ένα καθεστώς όπως η Σουηδία, η Μ. Βρετανία, η Δανία σε αυτήν την κατασκευή που δεν υφίσταται ακόμα. Θα πρόκειται για μικρότερο μοίρασμα της κυριαρχίας σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Αυστρία», επισημαίνει ο κ. Ντερβίς.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι αυτό μοιάζει με την «προνομιακή εταιρική σχέση», που έχει προταθεί στην Τουρκία, απαντάει ότι «δεν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί η Μ. Βρετανία δεν έχει προνομιακή σχέση αλλά είναι ένας πλήρης εταίρος. Σε ένα μελλοντικό τέτοιο πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει σε δύο συνόδους. Οι ευρωβουλευτές της Τουρκίας θα συνεδριάζουν με αυτούς της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας και όχι με τους ευρωβουλευτές της Γερμανίας. Οι Τούρκοι ευρωβουλευτές δεν θα λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ευρωζώνη αλλά σχετικά με τα υπόλοιπα ζητήματα της Ένωσης. Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα ήταν μέλος του Ecofin αλλά όχι του Eurogroup», αναφέρει.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση με το κυπριακό ζήτημα και το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο κ. Ντερβίς υποστηρίζει ότι πρέπει προφανώς αυτά τα ζητήματα να έχουν επιλυθεί προηγουμένως.

Σε ερώτηση τι αντίκτυπο έχουν οι απόψεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας, διευκρινίζει ότι «Υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα προς εξερεύνηση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνουμε μέλη της ευρωζώνης, γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων. Και υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι “ξεχάστε την Ε.Ε. , κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ούτε με τον ένα τρόπο ούτε με τον άλλο”. Εγώ ελπίζω σε μία ανοικτή και αντικειμενική συζήτηση. Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει με την Ευρώπη και ποιάς Ευρώπης θέλει να αποτελέσει μέρος», καταλήγει ο κ. Ντερβίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα