Ευαγόρου: Ουσιαστικά νέα συμφωνία το επικαιροποιημένο μνημόνιο

14:56 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ουσιαστικά νέα συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας αποτελεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αφού σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα προχωρεί σε επιπλέον παραχωρήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Τρόικα, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

«Η

κάθοδος της Τρόικας, όπως και κάθε επόμενη αξιολόγηση, θα οδηγεί στον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να υλοποιούνται έως την εκταμίευση της επόμενης δόσης, συνδέοντας εκβιαστικά την υλοποίηση νέων προνοιών στο μνημόνιο με την εκταμίευση της κάθε δόσης», ανέφερε.

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε διαφωνία με την αναφορά από τους Κυβερνώντες ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο.

Αναλύοντας τις πρόνοιες του επικαιροποιημένου μνημονίου, ο κ. Ευαγόρου, ανέφερε ότι

εισάγεται ο εκβιασμός – υποχρέωση για έγκριση πλάνου ιδιωτικοποιήσεων πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παράλληλα απαγορεύεται η όποια νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην ελάφρυνση των πολιτών από τα ψηλά επιτόκια. Επιδιώκεται, επίσης η κατάργηση κάθε νομοθετικής προσπάθειας προστασίας των πολιτών από τις εκποιήσεις κατοικιών και ακινήτων, ενώ επιταχύνεται η έναρξη της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων.

Ο κ. Ευαγόρου είπε επίσης ότι αναστέλλεται για κατοπινό στάδιο η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές αφού προηγηθεί μελέτη και παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες του κ. Αναστασιάδη για άρση τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, δίνεται η χαριστική βολή στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού απαγορεύεται η οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Το ΑΚΕΛ κρίνει ότι καθορίζονται πιο αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια με την καταγραφή των νέων περικοπών που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2014 σε συντάξεις και επιδόματα. Επίσης ότι στον τομέα των κοινωνικών παροχών σε συνέχεια της απόφασης της Κυβέρνησης για περικοπή 20% στον προϋπολογισμό του 2014 θα γίνει επανεξέταση των κριτηρίων και του ύψους για όλες τις κοινωνικές παροχές, θυματοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, στον τομέα της ενέργειας με τις νέες αποφάσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκχώρηση της ιδιοκτησίας των υποδομών, όπως το τερματικό, από το κράτος στους ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα