Απάντηση Ν. Παπαδόπουλου στην Κυβέρνηση για τις ΚΑ

17:43 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυτή που έχει οδηγήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές στη χρεοκοπία είναι η ίδια η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, η οποία ενώ γνώριζε τα προβλήματα και την κακή πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, απέφυγε να πάρει τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέτρα, γιατί απλά δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει επιπλέον ότι «οι καθημερινές τοποθετήσεις του Κυβερνητικού

Εκπροσώπου περί ‘κλεισίματος’ της εταιρείας, ως επίσης η καθυστέρηση στην εφαρμογή των όρων του προϋπολογισμού από πλευράς της Κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία και έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

«Έστω και τώρα», προσθέτει, «θα έπρεπε να πάψει επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις τύχες των εργαζομένων της εταιρείας».

«Επειδή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή της πολιτικής των ‘ανοικτών ουρανών’ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τις Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο, επιθυμώ να ρωτήσω δημόσια τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης αν γνωρίζει ότι η πολιτική των ‘ανοικτών ουρανών’ ήδη περιλαμβάνεται στην εθνική μας νομοθεσία μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού με αρ. 847/2004, ο οποίος προβλέπει ότι στις διαπραγματεύσεις του κράτους μας με τρίτες χώρες για αεροπορικά δικαιώματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων των κοινοτικών αερογραμμών», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Διερωτάται «αν είναι θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Κυβέρνησης ότι η Κύπρος πρέπει να παραβιάσει αυτόν τον ευρωπαϊκό κανονισμό;», προσθέτοντας πως οφείλει να ρωτήσει δημόσια τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «κατά πόσο γνωρίζει ότι η εφαρμογή της πολιτικής των ‘ανοικτών ουρανών’ αποτελεί όρο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με την HERMES (όρος 4.4) την οποία υπέγραψε ο τότε Υπουργός του ΑΚΕΛ και η οποία συμφωνία προνοεί την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής της;».

«Είναι μήπως θέση της Κυβέρνησης», προσθέτει, ότι «ο Υπουργός του ΑΚΕΛ κακώς υπέγραψε αυτή τη συμφωνία; Επίσης οφείλω να ρωτήσω τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά πόσο γνωρίζει ότι η εφαρμογή της πολιτικής των ‘ανοικτών ουρανών’ ήταν όρος για τη χρηματική στήριξη που έδωσε στις Κυπριακές Αερογραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2005;».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτάται «αν είναι θέση της Κυβέρνησης ότι θα ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών και θα πετύχει να πάρει αυτή την έγκριση ενόσω δημόσια παραδέχεται ότι θα παραβιάσει τους όρους της προηγούμενης ενίσχυσης;».

Keywords
Τυχαία Θέματα