Δέσμευσή μας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας, τονίζει ο Μαυρογιάννης

17:22 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας αποτελεί δέσμευση για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ενώπιον της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στις Βρυξέλλες, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι δέσμευση της Προεδρίας είναι να λειτουργήσει αποκλειστικά ως προεδρεύουσα χώρα, ανεξάρτητα από το πολιτικό της πρόβλημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για

δύο παράλληλες και ανεξάρτητες διαδικασίες.

Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη δεν είναι απλά μια ατζέντα για την ανάπτυξη, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι οι ειδικές γνώσεις που έχει η ΕτΠ για το επιτόπιο δυναμικό μπορούν να συνεισφέρουν κατά μεγάλο βαθμό στον καθορισμό της ατζέντας για την ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στις τέσσερεις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Η πρώτη, είπε, αναφέρεται σε μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη και στόχος είναι η προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών που θα οδηγήσουν σε πιο αποδοτική διακυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκλήθηκε από την κρίση.

Εδωσε έμφαση στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020 λέγοντας ότι θα αποτελέσουν την κύρια προτεραιότητά της.
Η Προεδρία θα εργαστεί προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, που να στηρίζει την ανάπτυξη και να ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης, είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο δεύτερος άξονας προτεραιότητας, συνέχισε, αναφέρεται σε μια «Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη». Θέση της Κυπριακής Προεδρίας είναι ότι η οικονομική κρίση ανάδειξε την ανάγκη για περισσότερη αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων της Ένωσης.

Η Κύπρος θα επιδιώξει να εργαστεί για ένα νέο ενισχυμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και να ενισχύσει τη δημοσιονομική εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά στον τρίτο άξονα προτεραιότητας είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία επιδιώκει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, δίνοντας έμφαση στη νεανική απασχόληση, ενόψει και των ανοδικών δεικτών ανεργίας στους νέους στην Ενωση.

Ο τέταρτος άξονας της Προεδρίας αφορά την «Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της» και η Κυπριακή Προεδρία θα έχει στενή συνεργασία με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που έχουν την ευθύνη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί συνεκτικότητα και συνοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, επισήμανε ο κ. Μαυρογιάννης, θα δοθεί στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις με τους μεσογειακούς εταίρους, διασφαλίζοντας τον πλουραλισμό και μια πολύπλευρη σχέση, ώστε να προωθηθούν πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας σε όλους τους τομείς

Keywords
Τυχαία Θέματα