Αλμα έκανε το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ισπανίας

19:32 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία άντλησε την Τρίτη 3,04 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της πώλησης βραχυπρόθεσμου χρέους, αλλά το κόστος δανεισμού της σημείωσε σημαντική αύξηση, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει πλήξει πλέον τη Μαδρίτη.

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να πετύχει το στόχο του για άντληση ποσού μεταξύ 2,0 και 3,0 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης έντοκων γραμμάτιων του δημοσίου διάρκειας 12 και 18 μηνών, δελεάζοντας τους επενδυτές με υψηλό επιτόκιο με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι διπλάσια από την προσφορά.

Σε

σύγκριση με τις 14 περασμένου Μαΐου, η απόδοση των έντοκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας της Ισπανίας εκτινάχθηκε την Τρίτη στο 5,074%, από 2,985% και στο 5,107%, από 3,302% για τα 18μηνης διάρκειας γραμμάτια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ισπανίας.

Η Ισπανία έχει πληγεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι επενδυτές στενοχωριέμαι για την κατάσταση των τραπεζών που έχουν πληγεί, που έχει ρίξει ένα 100-δισ. ευρώ σανίδα σωτηρίας από την ευρωζώνη, και χρεωμένες τα οικονομικά του κράτους.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα του 7,0% τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ το 1999, φθάνοντας στο 7,2%.

Την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 7,003%, ποσοστό που θεωρείται μη βιώσιμο, μακροπρόθεσμα, για ένα κράτος να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του καθώς το χρέος του θα διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία.

Η διαφορά απόδοσης του ισπανικού 10ετους ομολόγου σε σύγκριση με το ασφαλές γερμανικό ομόλογο, γνωστή ως ασφάλιστρο κινδύνου, κυμαίνεται στις 5,63 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα