Με ουγγρική δωρεά η Αρχη Ραδιοτηλεόρασης έκανε τεχνολογικό άλμα

19:22 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο σύστημα εγγραφής και αρχειοθέτησης των προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που εγκαινιάστηκε σήμερα από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ), μεταφέρει την κυπριακή Αρχή από τον τεχνολογικό πυθμένα που βρισκόταν μέχρι σήμερα μεταξύ των κορυφαίων τεχνολογικά υποστηριζόμενα Αρχών των κρατών της ΕΕ.

Καρδιά του νέου συστήματος καταγραφής, το υπερσύχρονο λογισμικό σύστημα IRIS, αξίας 300.000 ευρώ που δώρισε η ουγγρική Αρχή Ραδιοτηλεόρασης στην Κυπριακή στο

πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύχθηκε.

Πριν την τέλεση των εγκαινίων του συστήματος, που έγινε από το Μέλος του Συμβουλίου της ουγγρικής Αρχής János Auer στην παρουσία του Πρεσβευτή της Ουγγαρίας στη Λευκωσία Balázs Botos, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος της ΑΡΚ Ανδρέας Πετρίδης ανέφερε ότι το σύστημα αυτή τη στιγμή καταγράφει το πρόγραμμα 26 τηλεοπτικών και 24 ραδιοφωνικών οργανισμών επί 24ωρου βάσεως 365 μέρες το χρόνο και έχει δυνατότητα αρχειοθέτησης για τουλάχιστον 3 μήνες με δυνατότητα να αναβαθμιστεί πολύ εύκολα ώστε να καταγράφει περισσότερους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς αφενός και αφετέρου να αρχειοθετεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως με το νέο σύστημα θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος.

«Για να είναι μια αρχή αποδοτική και να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, χρειάζεται να έχει και τη σωστή τεχνολογική υποδομή», επεσήμανε και για να τονίσει στη διαφορά που θα υπάρξει με το νέο σύστημα είπε πως «για ένα τμήμα της διερεύνησης που ένας λειτουργός μέχρι σήμερα χρειαζόταν δύο εβδομάδες να διεκπεραιώσει, με το νέο σύστημα θα μπορεί να το διεκπεραιώσει σε τρία λεπτά».

«Θα μπορέσουμε να κινηθούμε αποτελεσματικά σε δύο παράλληλους άξονες, τη συνεχή και αποτελεσματική εποπτεία, και όχι για να αστυνομεύουμε, αλλά για βοηθήσουμε τα κανάλια να βελτιώσουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να διορθωθούν», είπε αναφερόμενος στον πρώτο άξονα.

Ο δεύτερος άξονας εξήγηση είναι η διενέργεια μελετών, που καθίσταται δυνατή με ένα αυτόματο και εύκολα προσβάσιμο αρχείο που θα δημιουργήσουμε μέσα από τις οποίες θα δίνουμε τεχνική και ουσιαστική πληροφόρηση στα κανάλια για τα ραδιοτηλεοπτικά δεδομένα.

«Μέχρι χθες σε ό,τι αφορά την τεχνολογική υποδομή η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης βρισκόταν στον πάτο των κρατών – μελών της ΕΕ», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι τώρα «έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ και αυτό χάρη στους φίλους και συναδέλφους της ουγγρικής Αρχής».

Ο Πρόεδρος της ΑΡΚ είπε ακόμα πως θα τερματιστούν πλέον οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις των καταγγελιών ή των αυτεπάγγελτων ερευνών της Αρχής που μπορούσαν να ξεπεράσουν σε διάρκεια και τα τρία χρόνια και η κάθε υπόθεση θα εξετάζεται μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι το κανονικά το λογισμικό στην ελεύθερη αγορά πωλείται γύρω στις 300.000 ευρώ με πρόσθετα τέλη για άδεια χρήσης, διευκρίνισε πως μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ουγγρική Αρχή, το λογισμικό παραχωρ

Keywords
Τυχαία Θέματα