Αντιπρόταση από πανεπιστήμια ζητά η Βουλή για τα επιδόματα των ακαδημαϊκών

18:52 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναμένει από τα δημόσια πανεπιστήμια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα που αφορά την παραχώρηση ειδικών επιδομάτων σε καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές.

Η Βουλή ως γνωστό προχώρησε στο σταύρωμα του συγκεκριμένου κονδυλίου και ενώ υπήρχε άτυπη πρόταση από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου

για μείωση των επιδομάτων κατά 20 τοις εκατό, σήμερα έγινε διαφορετική πρόταση, που αφορά μειώσεις των επιδομάτων με βάση τις μειώσεις των μισθών και χαμηλότερες αποκοπές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης εμφανίστηκε επικριτικός επί του θέματος αυτού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται μία συνεννόηση και στη συνέχεια η άλλη πλευρά να έρχεται με άλλη πρόταση.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο και να αποδεχθεί λογικές προτάσεις , όμως δεν θα δεχθεί προτάσεις που αντιμάχονται όπως είπε, του λαϊκού αισθήματος και προτάσεις κατώτερες των περιστάσεων.

Κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε πνεύμα πατριωτικής ευθύνης, να πάρει τις δέουσες αποφάσεις.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Βουλή δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ωστόσο σημείωσε ότι η πρόταση για περικοπή 100 ευρώ στα επιδόματα, εκθέτει αυτούς που την συνέταξαν.

Ο κ. Τορναρίτης υπενθύμισε ότι υπάρχει επιστολή της Γενικής Ελέγκτριας προς το Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση του θεσμού, αναφέροντας ότι το επίδομα παραχωρείτο ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσελκύουν καθηγητές.

Ανέφερε ότι οι καθηγητές λαμβάνουν περίπου 1200 ευρώ το μήνα επίδομα και οι αναπληρωτές 700 ευρώ, προσθέτοντας ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια ζητούν να προστεθεί το επίδομα αυτό στην μισθοδοσία τους, η οποία ανέρχεται γύρω στις 93 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, δηλαδή κλίμακα Α16.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ έχουν περικοπεί τα επιδόματα των μονογονεϊκών οικογενειών και των πολυτέκνων και περιορίστηκαν οι φοιτητικές χορηγίες, δεν πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται αυτή η διελκυστίνδα.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι σε περίπτωση που η Βουλή πεισθεί από τις πρυτανικές αρχές ότι πρέπει να παραχωρείται επίδομα σε καθηγητές που είναι εξέχουσες προσωπικότητες, αυτό μπορεί να τύχει συζήτησης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το γεγονός ότι άρχισε ένας συγκεκριμένος διάλογος επί του θέματος διότι από την αρχή δηλώσαμε ότι το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί με μονομερείς τοποθετήσεις και αποφάσεις από τη Βουλή.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως επειδή πρόκειται για ακριβοπληρωμένη τάξη εργαζομένων, θεωρούμε ότι είναι κρίμα να γίνεται όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για 200-300 ευρώ σε ένα εργαζόμενο που το ετήσιο του εισόδημα είναι πέρα των 100 χιλ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα